Paardenstaart: wat zijn de potentiële voordelen?

0
61

Equisetum arvense, in de volksmond bekend als paardenstaart, is een zeer oude plant die sinds de tijd van het Griekse en Romeinse rijk binnen de alternatieve geneeskunde wordt gebruikt, voornamelijk voor de behandeling van wonden.

Deze plant groeit in het wild op vochtige plaatsen met een gematigd klimaat, vooral in Noord-Europa en Amerika, en in Midden-Amerika.

Sinds de ontdekking wordt paardenstaart gebruikt als “huismiddel” bij de preventie en behandeling van verschillende kwalen zoals artritis, nierproblemen, zweren, hepatitis, geelzucht en zelfs tuberculose.

Maar wat zegt de wetenschap over deze oude plant?

Bestudeerde voordelen

De meeste voordelen van paardenstaart zijn gebaseerd op anekdotisch bewijs in plaats van op een rigoureuze of wetenschappelijke analyse. Sommige van de eigenschappen ervan zijn en worden echter nog steeds bestudeerd om tot meer overtuigende conclusies te komen:

Heermoes heeft antioxidanten die je lichaam kunnen helpen het effect van vrije radicalen te bestrijden en celbeschadiging en oxidatie te voorkomen. Antioxidanten zijn gekoppeld aan de preventie van verschillende ziekten.

Onderzoek heeft ook gesuggereerd dat paardenstaart een nuttig instrument kan zijn bij de behandeling van botaandoeningen, met name die welke verband houden met een hoge osteoclastische activiteit zoals osteoporose, en bij de regeneratie van de botten. Deze voordelen lijken te danken te zijn aan het hoge silicagehalte.

Deze plant is ook in verband gebracht met diuretische effecten die zouden kunnen bijdragen aan het verminderen van vochtretentie en bloeddruk zonder de lever, de nieren of de hematologische functie te veranderen, maar het bewijs wordt in dit verband nog steeds als beperkt beschouwd.

Actuele toepassing van een paardenstaartzalf lijkt de wondgenezing te bevorderen, de pijnintensiteit te verlichten en tekenen zoals roodheid en zwelling te verbeteren. Er is meer menselijk bewijs nodig om dit voordeel te bevestigen.

Ander onderzoek suggereert dat paardenstaart interfereert met de polyfunctionaliteit van immunocompetente cellen en nuttig kan zijn bij de behandeling van inflammatoire aandoeningen.

Let op !

Paardestaartpreparaten worden als veilig beschouwd als ze op de juiste manier en in de voorgeschreven doseringen worden gebruikt, maar het is door de FDA vermeld als een ongedefinieerd veiligheidskruid.

Er is een gebrek aan informatie over de veiligheid van het gebruik ervan tijdens de zwangerschap en de lactatie, en daarom is het raadzaam om het in deze stadia te vermijden.

Als u een gezondheidstoestand hebt, moet u uw arts raadplegen voordat u dit of een ander kruid gebruikt, omdat deze interacties met medicijnen kunnen veroorzaken.

Bovendien moeten mensen met een laag thiaminegehalte (vitamine B1) het gebruik van dit kruid vermijden.

Gebruik

De paardenstaart is in zijn natuurlijke staat verkrijgbaar in marktplaatsen of in naturistenwinkels en kan worden geconsumeerd als een infuus (een handvol in een kopje kokend water toevoegen en het minstens 3 minuten laten rusten).

Deze plant wordt echter meestal ook toegevoegd aan andere vrij verkrijgbare bereidingen zoals crèmes, gels en shampoos. Vergeet in dit geval niet dat het advies is om het altijd op een klein deel van uw huid aan te brengen om allergische reacties uit te sluiten.

Tot slot, paardenstaart is ook beschikbaar in meer geconcentreerde doses door middel van pillen of supplementen, maar vergeet niet dat u uw arts moet raadplegen voordat u begint met het gebruik ervan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here