Wat je zou moeten weten voordat je een kip koopt…

0
242

Kip is een van de meest geconsumeerde dierlijke eiwitten ter wereld en voorziet in alle aminozuren die je lichaam nodig heeft om uit de voeding te halen. Gevogelte kan echter, net als ander vlees, besmet zijn met schadelijke bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter.

Met dit in het achterhoofd is het van vitaal belang om de stappen te leren voor een hygiënische omgang met dit voedsel, evenals een goede koeling en bereiding. Dit voorkomt kruisbesmetting en voorkomt ziekten die door de bacterie worden veroorzaakt.

We hebben een aantal tips samengesteld waarmee u rekening moet houden bij het kopen, bewaren, ontdooien en koken van kip.

Wanneer u koopt

o   Koop de kip van een plaats die je vertrouwt.

o   Selecteer de kip aan het einde van uw aankoop. Zo kunt u het in de kortst mogelijke tijd koelen of invriezen.

o   Vermijd elke kip die er verkleurd of kleverig uitziet.

o   Zorg ervoor dat de kip geen abnormale geuren heeft.

o   Zorg ervoor dat de bevroren kip goed is ingevroren. U kunt de verpakking controleren op eventuele tekenen van ontdooiing.

o   Wanneer u de kip in het winkelwagentje plaatst, zorg er dan voor dat deze gescheiden blijft van de rest van uw boodschappen. Op deze manier kunt u voorkomen dat het druppelen andere voedingsmiddelen vervuilt.

Bij het opslaan van

o   Als u de kip binnen 2 dagen na aankoop gaat consumeren, kunt u deze in de koelkast bewaren. Anders moet je het onmiddellijk bevriezen.

o   De koelkast moet op 4 of 5° C staan en de vriezer moet op -18° C of lager staan.

o   Plaats de kip in luchtdichte containers of zakken om te voorkomen dat de sappen andere voedingsmiddelen in de koelkast verontreinigen.

o   Voeg een etiket toe aan de verpakkingen waarin je de kip hebt opgeslagen met de datum waarop deze is ingevroren, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de oudere producten als eerste eet.

Bij het ontdooien

o   De beste manier om de kip te ontdooien is in de koelkast en daarom is het belangrijk dat u dit ruim van tevoren doet. (het kan uren of een hele dag duren).

o   Een andere manier om een kip te ontdooien is in een bak met koud water, maar het water moet om de 30 minuten worden ververst om ervoor te zorgen dat het koud blijft.

o   Zorg ervoor dat de kip ontdooid is tot in het midden voor het koken.

o   Een kip die al ontdooid is, niet opnieuw invriezen.

o   Kook de kip op dezelfde dag dat het wordt ontdooid…

Bij het bereiden en koken

o   Was uw handen grondig met water en zeep voor en na de behandeling van rauwe kip.

o   Goed desinfecteren van kookgerei dat in contact is gekomen met rauwe kip. Bijvoorbeeld: mes, snijplank of andere oppervlakken (indien mogelijk, verschillende gereedschappen voor het hanteren van rauw voedsel).

o   Vermijd het spoelen van rauwe kip in de gootsteen. Dit doodt geen bacteriën en kan ervoor zorgen dat het sap zich in de keuken verspreidt.

o   Zorg ervoor dat de kip gelijkmatig en lang genoeg wordt gekookt. Als u een keukenthermometer heeft, kunt u controleren of deze een minimale binnentemperatuur van 74 of 75°C heeft bereikt. Houd er rekening mee dat de enige manier om bacteriën te doden is door optimaal te koken.

Als er een restje gekookte kip overblijft, moet deze onmiddellijk worden gekoeld en niet meer dan één keer worden opgewarmd.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here