Osteoporose: 7 Dingen die je moet weten

0
201

Osteoporose is een van de meest voorkomende onomkeerbare ziekten in de oudere bevolking. Het aantal gevallen is toegenomen, hoewel er ook gevallen zijn geweest bij jongeren. Deze aandoening wordt geïdentificeerd door het verlies van botweefsel, wanneer de botten hun elasticiteit verliezen en kwetsbaar en poreus worden, wat zich manifesteert in veelvuldige breuken en intense pijn. Velen zijn de waarschijnlijke oorzaken zoals genetische overerving, bijwerkingen van medische behandelingen, gebrek aan beweging, slechte voeding, talrijke zwangerschappen en calciumtekort.

Bekijk ook: Alzheimer: vijf preventiegewoonten

Feiten over deze ziekte

1. Het heeft niet alleen betrekking op vrouwen

Hoewel vrouwen een grotere kans hebben om osteoporose te ontwikkelen, is het ook een veel voorkomende ziekte bij mannen.

2. Melk is niet de oplossing

Hoewel in de volksmond wordt aangenomen dat osteoporose wordt veroorzaakt door een tekort in de melkconsumptie, erkent de WHO dat de landen met de hoogste consumptie van zuivelproducten de hoogste incidentie van osteoporose hebben, zoals het geval is in de Verenigde Staten en Spanje. Vergeet niet dat andere belangrijke bronnen van calcium groene groenten, sojaproducten en granen zijn.

3. Kan worden veroorzaakt door medicatie

Medicijnen zoals corticosteroïden hebben als bijwerking botdegeneratie. Deze medicijnen worden vaak gebruikt voor de behandeling van astma, reumatische en auto-immuun hematologische aandoeningen.

4. Pas op voor calcium

Hoewel adequate calciumopname een preventieve maatregel is om het risico op osteoporose te verminderen, kan overmatige calciumopname leiden tot aandoeningen zoals nierstenen of hartziekten. Calciumsupplementen moeten worden doorverwezen door een arts die eerder de calciumbehoeften en -tekorten van het lichaam heeft beoordeeld.

Bekijk ook: Calcium: hoeveelheid die je nodig hebt en voedingsmiddelen die het bevatten

5. Vitamine D is essentieel

Deze vitamine is essentieel voor het verbeteren van de opname van calcium in uw lichaam. De belangrijkste bron van deze vitamine is de zon, maar het is ook aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis, lever, eieren en kazen.

6. Belang van de oefening

Lopen, rennen, zwemmen en elke fysieke activiteit heeft een positieve invloed op de gezondheid van de botten, en er wordt gezegd dat het de enige manier is om cellen te regenereren en nieuwe botten te hebben voor vele jaren.

7. Botdegeneratie door verzuring

Botdegeneratie wordt veroorzaakt door de verzuring van het lichaam, vaak veroorzaakt door de inname van zuur voedsel zoals bewerkte, gezoete en koolzuurhoudende dranken, overmatige consumptie van koffie, zwarte thee en de inname van te veel eiwitten. Deze verzuring zorgt er automatisch voor dat het lichaam op zoek gaat naar manieren om het bloed te alkalineren en het calcium in de botten aan te zuigen voor het evenwicht.

Bekijk ook: Spieroverbelasting: wat is het en hoe voorkom je het?