20 Tips voor een beter leven door inheemse Amerikanen

0
57

De Native American Code of Ethics heeft duizenden jaren overleefd en is een van ‘s werelds oudste parels van oude wijsheid geworden.

Naar schatting werden de voorschriften in deze code voor het eerst in 1982 in de wereld verspreid in het boek “The Sacred Tree” door het Four Worlds Development Project (een indiaanse intertribale groep). Het werd later aangepast en herdrukt in de Inter-Tribal Times van oktober 1994.

We hebben de 20 codes verzameld die deel uitmaken van dit waardevolle document, in de hoop dat het veel mensen kan dienen op hun reis om “een beter leven te leiden” in harmonie met het hele universum:

1. Sta op met de zon om te bidden. Bid alleen. Bid vaak. De Grote Geest zal naar je luisteren, als je maar spreekt.

2. Wees verdraagzaam voor degenen die op hun pad zijn verdwaald. Onwetendheid, ijdelheid, woede, jaloezie en hebzucht komen van een verloren ziel. Bid dat ze begeleiding zullen vinden.

3. Vind jezelf, met je eigen middelen. Anderen mogen dan wel met je meelopen, maar niemand kan de reis voor je maken.

4. Behandel de gasten in uw huis met grote aandacht. Serveer ze het beste eten, geef ze het beste bed, en behandel ze met respect en eer.

5. Neem niet wat niet van jou is, of het nu van een persoon, een gemeenschap, de woestijn of een cultuur is. Wat je niet hebt verdiend of ontvangen is NIET van jou.

6. Respecteer alle wezens op aarde, of het nu mensen, dieren of planten zijn.

7. Eer de gedachten, verlangens en woorden van andere mensen. Onderbreek nooit een ander of bespot of imiteer ze niet. Geef elke persoon het recht om zich persoonlijk uit te drukken.

8. Spreek nooit kwaad over anderen. De negatieve energie die je naar het universum stuurt zal zich vermenigvuldigen als het naar jou terugkomt.

9. Alle mensen maken fouten en alle fouten kunnen vergeven worden.

10. Slechte gedachten veroorzaken ziekten van de geest, het lichaam en de geest. Praktijk optimisme.

11. De natuur is niet van ons, maar voor ons. Ze maken deel uit van je familie in de wereld.

12. Kinderen zijn de zaden van onze toekomst. Plant liefde in hun hart en geef ze water met wijsheid en levenslessen. Als ze opgroeien, geef ze dan de ruimte om te groeien.

13. Vermijd het kwetsen van de harten van anderen. Het gif van hun pijn zal naar je terugkomen.

14. Wees de hele tijd waar (authentiek) en voor jezelf in de eerste plaats.

15. Hou jezelf in balans. Je mentale, spirituele, emotionele en fysieke zelf, moet allemaal sterk, zuiver en gezond zijn.

16. Maak bewuste beslissingen over wie je zult zijn en hoe je zult reageren. Wees verantwoordelijk voor je eigen acties.

17. Respecteer de privacy en persoonlijke ruimte van anderen. Raak geen persoonlijke eigendommen van anderen aan, vooral geen heilige of religieuze voorwerpen.

18. Je kunt anderen niet voeden en helpen als je niet eerst jezelf kunt voeden en helpen.

19. Respecteer de religieuze overtuigingen van anderen. Dwing je geloof niet op aan anderen.

20. Weet wat goed is voor je leven en wat leidt tot de vernietiging ervan.  Luister en volg de dictaten van je lichaam, geest en hart.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here