Eierstokcysten: antwoorden op veelgestelde vragen

0
50

Eierstokcysten zijn sacrale structuren met vloeistof die zich, zoals hun naam al aangeeft, in een eierstok ontwikkelen.

Hoewel een diagnose van eierstokcysten verontrustend kan klinken, is de waarheid dat ze in de meeste gevallen onschadelijk zijn en na een paar maanden verdwijnen zonder dat ze behandeld of geopereerd hoeven te worden.

Er zijn echter veel mythes en zorgen over deze aandoening, en daarom hebben we de antwoorden op de meest voorkomende vragen verzameld.

Zijn er verschillende soorten eierstokcysten?

Ja, er zijn verschillende soorten eierstokcysten, maar de meest voorkomende zijn

·         Folliculaire cysten – ontstaan wanneer de follikel (de zak waarin het ei groeit en die elke maand breekt om het los te laten) niet breekt zoals het hoort, waardoor het blijft groeien tot het een cyste vormt.

·         Corpus luteum cysten komen voor wanneer de folliculaire zak niet krimpt (zoals het hoort na het loslaten van de eicel elke maand), maar zich binnenin herstelt en vocht vormt.

·         Andere minder voorkomende soorten cysten zijn endometriomen, dermoïden en cystoadenomen.

Zijn eierstokcysten zeldzaam?

Volgens het Office on Women’s Health (OWH) ontwikkelen de meeste vrouwen in de vruchtbare leeftijd elke maand ten minste één cyste (folliculaire of corpus luteum). Deze cysten zijn goedaardig en verdwijnen binnen enkele weken zonder dat behandeling nodig is.

Wat zijn de symptomen van een eierstokcyste?

De meeste cysten op de eierstokken zijn zo klein dat ze geen symptomen hebben, maar een grotere cyste of een cyste die breekt of op een eierstok drukt kan de oorzaak zijn:

·         Zwelling in de onderbuik

·         Pijn in de onderbuik

·         Gevoel van druk of zwaarte in de buik

·         Pijn die gepaard gaat met misselijkheid en braken

Moet ik naar een dokter als ik symptomen heb?

Ja, op deze manier kan je dokter je onderzoeken en een goede diagnose stellen. Hij of zij zal dan beslissen of een behandeling nodig is. Bovendien moet u, als u al de diagnose eierstokcysten heeft gekregen, onmiddellijk naar uw arts gaan als u een van deze symptomen heeft:

·         Pijn met koorts en braken

·         Duizeligheid of flauwvallen

·         Ernstige buikpijn

·         Rusteloze ademhaling

Ik heb iets verkeerd gedaan en daarom kreeg ik eierstokcysten?

De meest voorkomende risicofactoren voor eierstokcysten zijn

·         Hormonale problemen

·         Endometriose

·         Bekkeninfectie

·         Geschiedenis van de eierstokcysten

·         Zwangerschap

Hoewel er geen specifieke preventiemethode tegen eierstokcysten bestaat, kan ingrijpen op beheersbare risicofactoren een goed alternatief zijn om herhaling te voorkomen.

Zo zijn hormonale problemen bijvoorbeeld signalen van je lichaam die je vertellen dat je iets moet doen om je evenwicht te herstellen en meestal dat “iets” te maken heeft met ongezonde eet- en leefgewoonten.

Kunnen eierstokcysten kanker veroorzaken?

De meeste eierstokcysten zijn goedaardig, maar sommige kunnen kanker veroorzaken. Dit risico neemt toe met de leeftijd en komt vaker voor bij vrouwen die na de menopauze cysten ontwikkelen.

Kunnen eierstokcysten mijn vruchtbaarheid beïnvloeden?

De meeste eierstokcysten hebben geen directe invloed op de vruchtbaarheid of de bevruchting, maar in sommige gevallen zijn de cysten het gevolg van onderliggende ziekten die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden: polycystisch eierstoksyndroom en endometriose.

Dus, zijn eierstokcysten niet hetzelfde als PCOS?

Nee, het polycystisch eierstoksyndroom is een aandoening die optreedt wanneer de eierstokken talrijke kleine cysten vormen en 5-10% van de vrouwen in de leeftijd van 15-44 jaar treft.

De oorzaken hiervan zijn onder andere genetica, maar ook hormonale onevenwichtigheden zoals hoge niveaus van androgenen en insuline.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here