Zelfonderzoek Van De Borsten In Drie Eenvoudige Stappen

0
26

Zelfonderzoek van de borst of borstzelfonderzoek is een zeer eenvoudige procedure die vrouwen regelmatig zouden moeten uitvoeren om mogelijke afwijkingen in hun borsten op te sporen of uit te sluiten.

Hoewel het vooral wordt aanbevolen voor vroegtijdige opsporing van knobbels die op borstkanker kunnen wijzen, kan zelfonderzoek ook andere problemen in het borstweefsel aan het licht brengen.

Hoewel de techniek van zelfonderzoek niet 100% betrouwbaar is voor het opsporen van relevante afwijkingen, hebben veel vrouwen gemeld dat het eerste teken van borstkanker een knobbeltje was dat ze zelf ontdekten dankzij dit zelfonderzoek.

Alles wat je ervoor nodig hebt, zijn je ogen, je handen en 15 minuten van je tijd.

Ontdek ook: Vier tips om borstkanker te voorkomen.

Wanneer doe je het?

De beste tijd om een zelfonderzoek te doen is vijf dagen na het begin van de menstruatie. Vrouwen in de menopauze daarentegen kunnen het op dezelfde dag van elke maand doen.

Zelfonderzoek wordt afgeraden tijdens de eerste paar dagen van de menstruatie omdat de borsten in die periode zacht en gezwollen kunnen zijn en knobbels kunnen hebben die voor afwijkingen kunnen worden aangezien.

Stappen voor zelfonderzoek

1. Observatie:

Positioneer jezelf voor een spiegel en kleed je uit vanaf je middel. Kijk, met je armen naar beneden en ontspannen, zorgvuldig naar beide borsten en controleer de volgende aspecten:

-Dat de grootte van beide borsten normaal is.
-Symmetrie (en vergeet niet dat het normaal is dat de ene borst iets groter is dan de andere).
Geen veranderingen in de huidtextuur (kuiltjes, plooien of sinaasappelhuid).
-Dat de tepels niet verzonken zijn.

Hef vervolgens je armen boven je hoofd en doe dezelfde oefening nogmaals, waarbij je vooral op de contouren van je borsten let.

2. Voetpalpatie

Nu ga je borst voor borst controleren. Doe je rechterarm omhoog en begin met je linkerhand de rechterborst te palperen met cirkelvormige (met de klok mee), horizontale en verticale bewegingen. Het is de bedoeling dat je de hele borst bedekt.

Maak zachte maar stevige drukbewegingen waarmee je eventuele knobbels of vreemde knobbels kunt opsporen. Controleer ook het gebied van de borst tot aan de oksel, want hier komen de meeste afwijkingen voor.

3. Palpatie liggend

Tot slot moet je op je rug in bed gaan liggen. Leg een kussen op je rug onder de borst die je als eerste gaat onderzoeken en til de arm op die bij deze borst hoort.

Herhaal de bovenstaande procedure en druk aan het einde zachtjes op de tepels om te controleren op afscheiding. Gebruik je wijsvinger en duim.

Wanneer moet je naar de dokter?

Je moet naar de dokter gaan als je iets ongewoons aan je borst vindt: knobbels, bobbels, ruwe huid, veranderingen in de grootte of kleur van de borst, enz.

Onthoud dat je niet alleen op zelfonderzoek moet vertrouwen als de enige methode om kanker op te sporen. Zorg ervoor dat je minstens één keer per jaar een klinisch onderzoek en een mammografie laat maken.