Ziekten en schadelijke effecten van suiker op uw gezondheid

0
56

Het valt niet te ontkennen dat vrije suiker een van de meest geconsumeerde stoffen ter wereld is, maar het kan ook niet worden genegeerd dat het een van de grootste gezondheidsrisico’s is. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie verschillende waarschuwingen uitgevaardigd waarin wordt opgeroepen om dit soort suiker zo veel mogelijk te beperken, zodat het verbruik ervan nooit meer dan 5 procent van de totale calorie-inname bedraagt. De meeste mensen overschrijden deze hoeveelheid echter omdat vrije suiker niet alleen aanwezig is in tafelsuiker, maar ook is toegevoegd aan diverse veelgebruikte producten zoals ontbijtgranen, yoghurt, koekjes, brood, frisdrank en boxspullen. Daarom wordt het steeds gebruikelijker dat de gezondheid van mensen wordt aangetast door de schadelijke consumptie van vrije suiker. Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste negatieve effecten die kunnen worden veroorzaakt door een hoge inname van dit type suiker.

Zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid en overgewicht zijn twee van de meest voorkomende aandoeningen ter wereld die worden gekenmerkt door een overmatige ophoping van vet dat kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen. En een van de belangrijkste risicofactoren voor deze aandoeningen zijn overtollige suikers in het dieet, evenals overtollig vet en sterk bewerkte voedingsmiddelen.

Diabetes

Het is aangetoond dat suiker in voedingsmiddelen zoals industriële bakkerijproducten en gezoete dranken verband houdt met type 2 diabetes. Daarom beveelt de American Diabetes Association aan om dit soort voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. “De inname van vrije suikers, inclusief die in producten zoals suikerhoudende dranken, is een van de belangrijkste factoren die leiden tot een toename van obesitas en diabetes wereldwijd”, aldus Dr. Douglas Bettcher, directeur van de afdeling voor preventie van niet-overdraagbare ziekten van de WHO.

Mondziekten

Vrije suikers, tabak en alcohol zijn drie van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van mondziekten zoals tandbederf en voortijdig tandverlies. Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie heeft uitgelegd, kunnen vrije suikers in voedsel en dranken het tandglazuur en het tandbeen doen oplossen.

Hypertensie

Aangezien overtollige suiker een belangrijke oorzaak is van overgewicht en obesitas, is het ook in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk. Vergeet niet dat een teveel aan lichaamsvet een verhoging van de bloeddruk veroorzaakt. Daarom wordt mensen met een hoge bloeddruk altijd geadviseerd om een gezond gewicht te bereiken.

Bekijk ook: De 3 beste natuurlijke suikervervangers