Wat is het anti-inflammatoire dieet?

0
88

Het zogenaamde anti-inflammatoire dieet werd gecreëerd door de Amerikaanse arts Andrew Weil, die voorstelt chronische ontsteking is de belangrijkste oorzaak van veel van de veel voorkomende en degeneratieve ziekten die de mensheid beïnvloeden. Dit dieet, zoals uitgelegd door de auteur, werd gecreëerd op basis van het mediterrane dieet dat succesvol is gebleken in de preventie en behandeling van vele kwalen. Voorbij een regime om te controleren of gewicht te verliezen, wordt het anti-inflammatoire dieet gepresenteerd als een levensstijl en preventie, en is gebaseerd op het vermijden van de voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor het proces van cellulaire ontsteking en het verhogen van de consumptie van voedingsmiddelen die het reguleren.

Bekijk ook: Mediterraan dieet: wat is het en wat zijn de voordelen?

Maar wat is een ontsteking?

Ontsteking is de reactie van uw lichaam op de aanwezigheid van vreemde stoffen zoals virussen of bacteriën, en is de manier waarop uw immuunsysteem u beschermt tegen infectie of letsel. Tot op dit punt kunnen we zeggen dat de ontsteking normaal en noodzakelijk is, maar… Als het langer duurt dan het zou moeten, kan het chronisch worden en uw gezondheid verwoesten. Dat klopt, wanneer de ontstekingsreactie wordt volgehouden, zelfs wanneer er geen dreiging is, kan deze overtollige ontsteking in het lichaam problemen veroorzaken in verschillende organen van het lichaam. Dit type ontsteking (de chronische) kan te wijten zijn aan onderliggende problemen die het lichaam probeert te bestrijden, waarvan vele kunnen worden veroorzaakt door slechte eet- en leefgewoonten.

Bekijk ook: Anti-inflammatoire shake met kurkuma en ananas

Wat is het anti-inflammatoire dieet?

De gouden regel van het anti-inflammatoire dieet is de consumptie van verwerkte en geraffineerde levensmiddelen te elimineren die de ontsteking in het lichaam intensiveren. Andere belangrijke punten van dit dieet zijn:

  • Bevorder de consumptie van gezonde vetten die aanwezig zijn in noten, olijfolie, avocado, zaden en vis zoals zalm en makreel.
  • Vermijd geraffineerde plantaardige oliën zoals maïs, zonnebloem, saffloer en katoenzaadolie.
  • Als het gaat om dierlijke eiwitten, geef dan prioriteit aan vis.
  • Verhoog de consumptie van groenten en fruit (vooral groenten).
  • Kies altijd voor hele korrels en niet voor gemalen (in de vorm van meel).
  • Een evenwicht bereiken tussen de consumptie van omega-3-vetten en omega-6-vetten.
  • Voeg gezonde kruiden toe zoals kurkuma, gember en kaneel.
  • Gebruik regelmatig groene of witte thee.
  • Bittere chocolade is met mate toegestaan

Bekijk ook: Veel voorkomende fouten van een koolhydraatarm dieet