Voordelen van chai thee en hoe het thuis te maken

0
63

De chai thee of masala chai is een aromatische drank van Indiase oorsprong die wordt herkend door zijn bijzondere smaak die zoete en kruidige accenten combineert.

Deze thee is gemaakt van een combinatie van zwarte thee, gember en andere kruiden zoals kardemom, zwarte peper, kaneel, venkel, koriander, anijs en kruidnagel die de smaak tot een belevenis voor het gehemelte maken.
De oorsprong van de masala chai gaat naar schatting meer dan 5000 jaar terug en is een relevant element in de Ayurveda, maar de hausse in de consumptie ervan vond pas plaats in de twintigste eeuw in India. Tegenwoordig is dit drankje erg populair en staat het gemakkelijk op de kaart van cafés en restaurants over de hele wereld.
Hoewel de chai-thee van oudsher met suiker en melk wordt gemaakt, kunt u thuis ook uw eigen versie maken met behulp van zwarte theezakjes en natuurlijke ingrediënten.

Voordelen van chai thee

De voordelen van chai-thee worden echt geassocieerd met de verscheidenheid en de kwaliteit van de ingrediënten.
Zwarte thee bevat bijvoorbeeld antioxidanten die uw lichaamscellen en -weefsels kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve schade en het risico op verschillende ziekten kunnen verminderen. In het bijzonder is de bijdrage van antioxidanten positief geassocieerd met de gezondheid van het hart.
Kaneel (een ander hoofdingrediënt in chai thee) is ook hoog in antioxidanten en de consumptie ervan is in verband gebracht met een verlaging van de bloedsuikerspiegel, evenals met markers van ontstekingen.
Een ander ingrediënt in chai thee is gember, dat al jaren wordt gebruikt als een natuurlijke remedie tegen misselijkheid en duizeligheid. Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het effectief is bij het helpen verlichten van postoperatieve misselijkheid en braken, evenals bij zwangerschapsgerelateerde misselijkheid zonder bewijs van bijwerkingen.
Andere kruiden die vaak aanwezig zijn in chai-thee, zoals kardemom en kruidnagel, zijn in verband gebracht met een maagbeschermende functie en een verbeterde spijsverteringsgezondheid.
Ontdek ook: 5 kruiden om smaak en voeding aan uw maaltijden toe te voegen

Hoe maak je een zelfgemaakte chai-thee?

Ingrediënten chai-thee

1/2 kopje amandeldrank
1/2 kopje water
1 thee van zwarte thee
1 kleine kaneelstok
1 kardemomkorrel
1 hele spijker
1 snufje geraspte (of poedervormige) gember
Stevia of biologische honing

Voorbereiding

Licht vermalen van kardemom en kruidnagel
Breng 1/2 kopje water aan de kook samen met kardemom, kruidnagel, gember en kaneelstok.
Als het water kookt, zet u de verwarming op middelmatig en laat u het 10 minuten staan.
Laat het vuur verder zakken en voeg de zwarte thee kruidenthee samen met de amandelmelk toe. Dekking en vertrek voor 5 minuten.
Zet de verwarming uit en laat nog 5 minuten staan.
Voorafgaand aan het opdienen zeven en stevia toevoegen (of de zoetstof van uw keuze)

Ontdek ook: Vitamine C-rijke shake om het immuunsysteem te ondersteunen
Aanbevelingen voor het verbruik
Hoewel chai thee een drankje is dat als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden:

Het bevat cafeïne, dus het is aan te raden om de consumptie ervan te vermijden in de nachten, omdat het kan leiden tot veranderingen van de droom.
Door de aanwezigheid van gember moeten mensen met een lage bloeddruk of lage bloedsuikerspiegel ook de consumptie ervan matigen of vermijden.
Deze drank moet ook vermeden worden door mensen die antistollingsmedicatie gebruiken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here