Voedsel om uw sportprestaties te optimaliseren

0
59

Het dieet van de atleet stelt andere eisen dan die van degenen die geen of weinig lichaamsbeweging beoefenen. Bij het nemen van beslissingen over adequate voeding moet rekening worden gehouden met de vereiste inspanning, de vraag naar energie en de eliminatie van vloeistoffen tijdens het sporten.

Bekijk ook:
Risico’s om in korte tijd veel gewicht te verliezen

Relatie tussen voeding en sport

De voedingsbehoeften zijn gerelateerd aan het type sportactiviteit dat wordt beoefend. De wielrenner, zwemmer of profvoetballer zal bijvoorbeeld een hogere calorieverbranding hebben dan degene die één of twee keer per week basketbalt. Wanneer u een dieet kiest als aanvulling op de sport, moet u nadenken over het doel dat u wilt bereiken, of het nu is om gewicht te verliezen, de spiermassa te vergroten, uw lichaam te verstevigen of om energie te geven, onder andere.

Bekijk ook:
Cardio: voor of na de training?

Basistips voor elke sporter

Het maakt niet uit wat het doel van het beoefenen van een sport is, we kunnen een aantal grondslagen voor de voeding implementeren. Hier zijn enkele aanbevelingen:

  • Eet verse, koolhydraatrijke voedingsmiddelen voor het ontbijt, vergezeld van zoete vruchten die de energie leveren die nodig is om de dag te beginnen.
  • Kies voor volwaardige voedingsmiddelen zoals haver en volkorenbrood, die zorgen voor koolhydraten, plantaardige eiwitten en vezels.
  • Als u de voorkeur geeft aan dierlijke eiwitten, kies dan voor gekookt ei, magere melk en kaas of magere yoghurt.
  • Groene sappen zijn een goede optie om energie op te wekken.
  • Het verhoogt de consumptie van peulvruchten zoals linzen, bonen, zwarte bonen en kikkererwten met een hoog eiwitgehalte die nodig zijn voor de opbouw van weefsel.
  • Het breidt de consumptie van groene voedingsmiddelen zoals spinazie, sla, boerenkool, groene algen, bonen, kool en selderij die rijk zijn aan calcium, vitamine C en bevorderen de productie van vitamine A.
  • Verhoog de consumptie van noten en zaden zoals zonnebloempitten, pinda’s, amandelen, kastanjes, pecannoten en pijnboompitten, omdat ze een rijke bron van magnesium zijn, die samen met andere mineralen zoals calcium verantwoordelijk zijn voor het in perfecte conditie houden van de botmassa en het regenereren van het weefsel waaruit de botten zijn opgebouwd.
  • Met meer lichaamsbeweging zullen sporters meer honger ervaren gedurende de dag omdat ze meer calorieën verbruiken, maar gezonde snacks zoals fruit of vezelrijke energierepen moeten worden gekozen.

Vergeet niet dat u, voordat u enige fysieke activiteit doet, uw arts moet raadplegen en een geschikt plan moet volgen of bemiddeld moet worden door een geschikte fysieke trainer.

Lees ook:
Wat is de BMI en waarom is het belangrijk om deze te meten?