Voedingsmiddelen rijk aan plantaardige eiwitten

0
249

We associëren het begrip “eiwit” vaak uitsluitend met voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, zuivel en eieren, maar we moeten wel weten dat deze macronutriënt is ook aanwezig in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Juist dit gebrek aan kennis heeft ertoe geleid dat veel mensen denken dat vegetarische of veganistische diëten geen kwaliteitsvoedingsstoffen kunnen leveren of dat zonder het consumeren van vleesproducten het dieet slecht of gebrekkig is. Nieuwe trends en herontdekkingen van voorouderlijke eetgewoonten tonen ons echter aan dat deze diëten volledig geldig zijn en dat als het om eiwitten gaat, ze ook gedekt zijn.

Lees ook:
Toetsen voor het starten van een vegetarisch dieet

Hier zijn enkele plantaardige voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte:

Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte

  • Soja
  • Seitan (tarwegluten)
  • Pompoenzaden
  • Bonen
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Pinda
  • Amandelen
  • Chiazaden
  • Volkoren haver
  • Quinoa
  • Tofu

Andere eiwitrijke voedingsmiddelen zijn: pistachenoten, maïs, popcorn, sesam, bonen, volkorenpasta, rogge, wortelen, champignons, bieten, witlof, snijbiet, andijvie, sla, kool, spruitjes, bananen, kiwi’s, abrikozen, pruimen, kersen, olijven en custard-appel.

Bekijk ook:
Tips voor het bereiden van gezondere salades

Voordelen van het consumeren van plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten zijn een geldige en belangrijke optie voor het behoud van uw gezondheid. Net als de eiwitten van dierlijke oorsprong vervullen deze eiwitten de functie om het organisme van zijn vorm te voorzien, helpen ze bij het genereren en regenereren van weefsels en dienen ze als brandstof voor verschillende basisfuncties. Ze zorgen niet voor verzadigde vetten, maar wel voor veel vitaminen en mineralen. Ze hebben ook een hoog gehalte aan oplosbare vezels, in tegenstelling tot dierlijke producten. De consumptie van plantaardige eiwitten is ook een goed alternatief voor mensen die een eetplan moeten initiëren dat bijdraagt aan de verbetering van de gezondheid. Dit is het geval bij patiënten met een hartaandoening, metabool syndroom, diabetes, overgewicht en obesitas. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die minder dierlijke eiwitten binnenkrijgen, minder kans hebben om kanker te ontwikkelen. Bovendien zijn plantaardige eiwitten een grote bondgenoot als je wilt afvallen omdat ze de verteringstijd verkorten.

Lees ook:
Voedingsvezel: wat is het en waarom is het belangrijk?