Voedingsmiddelen die uw darmgezondheid ten goede komen

0
284

Uw darmmicrobiome bestaat uit miljarden micro-organismen die verschillende functies in uw lichaam te regelen en zijn daarom fundamenteel voor het behoud van een optimale gezondheid. Dus het eerste wat je moet begrijpen is dat je darm niet alleen gerelateerd is aan de spijsverteringsgezondheid, maar ook heeft diepgaande implicaties voor uw immuunsysteem, uw bottenstelsel, uw hersenfunctie en zelfs uw huidgezondheid. Er zijn verschillende factoren die de gezondheid van uw darmmicrobioom kunnen beïnvloeden, waaronder

  • Overmatig gebruik van antibiotica
  • Geboren worden door keizersnede
  • Overtollige geraffineerde koolhydraten
  • Overtollige verwerkte voedingsmiddelen
  • Verbruik van kunstmatige zoetstoffen
  • Chronische stress

Zoals u kunt zien, zijn verschillende risicofactoren voor darmproblemen gerelateerd aan het eten, en veel van de manieren om uw darmgezondheid te ondersteunen zijn ook terug te vinden in uw voedingskeuzes. Daar gaan we het nu over hebben:

Voedingsmiddelen die u moet prioriteren

1. Genoeg vezels

Voedingsvezels ondersteunen de groei van nuttige darmbacteriën en zijn gekoppeld aan significante verbeteringen in de gezondheid van het spijsverteringsstelsel (1) Je hoeft geen vezels aan te vullen als je een dieet hebt dat rijk is aan heel natuurlijk voedsel, vooral fruit en groenten.

Lees ook:
Je moet ze opeten! Groenten en fruit met een hogere voedingsdichtheid

2. Gefermenteerde levensmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen bieden nuttige micro-organismen die de spijsvertering helpen verbeteren en de functie van de darmbarrière ondersteunen (2) Sommige voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen zijn:

  • Yoghurt
  • Kefir
  • Kombucha
  • Chukrut (gefermenteerde kool)
  • Miso
  • Tempeh

3. Beenbouillon

Botbouillon is een voorouderlijk voedsel dat door zijn hoge gehalte aan mineralen, vitaminen en aminozuren verschillende medicinale toepassingen heeft gehad. Men gelooft dat de gelatine die van nature in de bottenbouillon aanwezig is, kan helpen om het darmslijmvlies te behouden, de motiliteit te verbeteren, de darmbarrière te genezen en de ontsteking te verminderen (3) (4), hoewel er nog meer studies nodig zijn.

Bekijk ook:
Hoe maak je bottenbouillon en wat zijn de eigenschappen ervan?

4. Resistent zetmeel

Resistent zetmeel wordt gemaakt door bepaalde voedingsmiddelen na het koken te laten afkoelen en helpt de goede bacteriën in je darm te voeden (5) en zelfs darmkanker te voorkomen (6) Aardappelen, bananen en rijst zijn enkele goede bronnen van resistent zetmeel (zolang je ze maar laat afkoelen na het koken).

5. Olijfolie en gezonde vetten

Olijfolie heeft een aanzienlijke hoeveelheid fenolverbindingen die een positieve invloed lijken te hebben op de darmgezondheid door het stimuleren van de groei van nuttige bacteriën en het afremmen van ziekteverwekkende bacteriën (7) Proefbuisstudies hebben aangetoond dat deze stoffen een sterke bacteriedodende werking hadden op acht stammen van Helicobacter pylori, een bacterie die maagzweren en maagkanker kan veroorzaken (8) (9)

Bekijk ook:
Pro-inflammatoire voedingsmiddelen die je ziek kunnen maken…

Te verminderen of te vermijden voedingsmiddelen

  • Vrije Suiker
  • Kunstmatige zoetstoffen (inclusief suikeralcoholen)
  • Frisdranken en boxensappen
  • Verfijnd meel
  • Ontstekingsolie (maïs, soja, saffloer, katoen, palm)

U kunt ook de volgende voedingsmiddelen vermijden (afhankelijk van uw tolerantie):

  • Gluten
  • Zuivel