Voedingsmiddelen die je niet in de magnetron moet opwarmen

0
58

De magnetron is een elektronisch apparaat dat in de meeste huizen over de hele wereld aanwezig is en, hoewel het gebruik ervan wijdverbreid is, is het nog steeds controversieel. Velen beweren dat het net zo vervuilend is als een auto, anderen beweren dat het gebruik ervan zeer kankerverwekkend is, maar er zijn ook ijverige pleitbezorgers die het praktische nut ervan prijzen en de vermeende negatieve effecten ervan verwerpen. De waarheid is dat de Wereldgezondheidsorganisatie ons heeft verzekerd dat er geen sterk bewijs is voor de vermeende gezondheidsrisico’s van dit soort ovens. “Voedsel dat in een magnetron wordt gekookt, wordt niet radioactief. Er blijft ook geen microgolfenergie in de holte of het voedsel achter nadat de microgolfoven is uitgeschakeld”, meldt de WHO via haar webportaal. Echter, voedingsdeskundigen over de hele wereld suggereren om de magnetron niet te gebruiken bij bepaalde voedingsmiddelen. Dit heeft te maken met voedselzekerheidskwesties en het mogelijke verlies van voedingswaarde.

Lees ook:
Gezonde vla om van te genieten met Kerstmis

Voedingsmiddelen die u moet vermijden om te microgolfen

Groenten en fruit

Elk fruit begint een proces van voedingsstoffenverlies wanneer het meer dan 40° is en uiteindelijk wordt het door de microgolfoven overwonnen. Met name citrusvruchten zijn zeer gevoelig omdat ze hun vitamine C verliezen en zijn misschien ook de vruchten die het vaakst in de magnetron worden gedaan om ze te verzachten met warmte en om het sap gemakkelijker te kunnen extraheren. U moet weten dat geen enkel fruit zijn voedingsstoffen behoudt bij blootstelling aan hoge temperaturen of bij het koken. Voor groenten is het resultaat hetzelfde: broccoli verliest bijvoorbeeld meer dan 50% van zijn voedingsstoffen wanneer het in de magnetron wordt gezet, en hetzelfde gebeurt wanneer u besluit om aardappelen te koken.

Zuivelproducten

Zo verliest melk bijvoorbeeld meer dan 30% van zijn B-complex-vitaminegehalte door warmte. Calcium en vitamine A worden ook gereduceerd. Het is een nog gevoeligere kwestie als het gaat om melk voor de voeding van zuigelingen, die grotendeels afhankelijk zijn van deze voedingsbron. In het geval van kazen met een hoog vetgehalte vindt hetzelfde proces plaats als bij vleeswaren, namelijk dat het vet smelt en stoffen absorbeert die schadelijk kunnen zijn.

Ei

Het verwarmen van eieren, vooral hele eieren, in een magnetron is niet de beste optie. Door het hoge watergehalte van het eiwit en de vetten die in de dooier aanwezig zijn, kan het ei bij verhitting in de magnetron exploderen en ongelukken veroorzaken.

Rijst

Naast het verlies van meer voedingsstoffen kan het verhitten van rijst in de magnetron ervoor zorgen dat bacteriën die het koken hebben overleefd zich vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering of intoxicatie.

Vlees

Wanneer u vlees in de magnetron doet, gaat meer dan 50% van het vitaminegehalte van het B-complex verloren. Elk type vlees, onder andere rood vlees, vis, kip en zeevruchten maakt niet uit. Vervolgens bevat het vlees natuurlijke vetophopingen, omdat dit deel uitmaakt van de samenstelling ervan en men schat dat het zich bij hoge temperaturen gemakkelijker mengt met de schadelijke stoffen die door ongeschikte verpakkingen worden geproduceerd.

Lees ook:
Probiotisch voedsel voor uw darmgezondheid

Aanbevelingen voor het gebruik van microgolven

  • Vergeet niet dat het steriliseren van flessen in de magnetron ook geen veilige praktijk is omdat de materialen die gebruikt worden om ze te maken niet geschikt zijn voor intense hitte.
  • U moet de magnetron schoon en in goede staat houden. Er zijn commerciële producten voor de schoonmaak of u kunt het thuis doen zoals gewoonlijk. Dit voorkomt besmetting van het voedsel.
  • Als u iets gaat verhitten of koken, kunt u dit het beste doen in geschikte verpakkingen, bij voorkeur van glas. Het is bekend dat het gebruik van kunststoffen bij hoge temperaturen het ontstaan van kankerverwekkende stoffen veroorzaakt.
  • Controleer of de magnetron niet kapot is en of de deur in goede staat is om stralingslekken te voorkomen.

Lees ook:
Word je vaak ziek? Voedsel om je verdediging te versterken