Videogame-verslaving is een mentale stoornis

0
64

De Wereldgezondheidsorganisatie omvatte de videogame-verslaving in de laatste internationale classificatie van ziekten. Dit is de eerste keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in staat is geweest om gezondheidstrends en -statistieken over de hele wereld te identificeren. Deze verslaving werd ingedeeld in de categorie ‘Stoornissen als gevolg van verslavend gedrag’, die volgens de WHO verwijst naar dat repetitieve gedrag dat lonend is en dat afhankelijkheid bij mensen genereert. Zogenaamde ‘gaming disorder’ kan worden geïdentificeerd wanneer een persoon een overdreven prioriteit geeft aan videogames, en deze zelfs boven andere alledaagse interesses plaatst. Dit leidt tot een verslechtering van de algemene sociale omgeving.

Bekijk ook:
Vijf films om de diepten van de menselijke geest te bestuderen

Ook degenen die een verslaving aan videospelletjes vertonen, presenteren een voortzetting van hun gedrag, ongeacht de negatieve gevolgen die het heeft veroorzaakt: het beëindigen van een relatie, ruzie met ouders, het verliezen van hun baan, enz. “Het gedragspatroon is voldoende ernstig om een significante verslechtering te veroorzaken op het gebied van persoonlijk, familiaal, sociaal, educatief, beroepsmatig of ander belangrijk functioneren … kan ononderbroken of episodisch en terugkerend zijn”, aldus de WHO in haar rapport. Om een diagnose te kunnen stellen, stelt de organisatie dat het noodzakelijk is om duidelijk gedrag te bewijzen over een periode van ten minste 12 maanden. De opname van videogame-verslaving in deze classificatie opent de deur naar nieuwe institutionele maatregelen die deze aandoening zullen helpen voorkomen en nodigt gezondheidswerkers uit om deze aandoening serieuzer te overwegen en te behandelen.

Zie ook:
Wat onthullen jullie egoïsten over jullie?

#Feitjes

  • De International Classification of Diseases bevat ongeveer 55.000 unieke codes voor verwondingen, ziekten en doodsoorzaken.
  • Deze classificatie wordt al meer dan 10 jaar gemaakt en gepubliceerd.