Verbetert geluk je gezondheid? Dit is wat de wetenschap zegt

0
48
In een wereld waar bezigheden en stress aan de orde van de dag zijn, zijn er maar weinig mensen die zich echt bekommeren om het cultiveren van hun geluk en het vinden van ruimtes of activiteiten die hun geest en ziel voeden, maar dit lijkt steeds belangrijker te worden om een volwaardig en gezond leven te verzekeren.
Recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, onthulde dat een gelukkige kijk op het leven een reële impact kan hebben op het zelf ingevorderde fysieke welzijn van over het algemeen gezonde volwassenen.
Deze conclusie werd bereikt na het uitvoeren van een gecontroleerde proef met 155 volwassenen tussen 25 en 75 jaar gedurende 12 weken. De deelnemers werden behandeld met positieve psychologische tactieken die drie bronnen van geluk aanspreken: de “Centrale I”, de “Experimentele I” en de “Sociale I”.
In de verschillende fasen van het onderzoek hebben onderzoekers van de Universiteit van Virginia en de Universiteit van British Columbia zich gericht op niet-conventionele aspecten (voeding, beweging en slaap) om de fysieke gezondheid te bevorderen. Sommige waren dat wel:
• Erkenning van waarden en sterke punten
• Persoonlijke doelen stellen
• Regulering van emoties
• Volledige aandacht
• Meditatie
• Identificatie van onaangepaste denkpatronen
• Dankbaarheid
• Positieve sociale interacties
Deelnemers aan de studie meldden een toenemend niveau van subjectief welzijn en meldden minder ziektedagen dan de controlegroep in de loop van het programma en tot 3 maanden na afloop ervan.
Eerder bewijs
Het is niet de eerste keer dat het verband tussen geluk en gezondheid wordt onderzocht, waarbij een nauw verband tussen beide aspecten wordt gevonden:
Mensen die een grotere kracht en optimisme meldden, hielden een sterker immuunsysteem in stand en hadden daardoor betere kansen in de strijd tegen virussen en infecties.
Een positieve emotionele stijl werd geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van een bovenste luchtwegaandoening.
Geluk en positieve affectie werden geassocieerd met biologische reacties in het laboratorium en in het dagelijks leven die de gezondheid lijken te beschermen en ziekten lijken te voorkomen.
Een optimistische kijk op het leven is ook gekoppeld aan een lager risico op hartfalen.
Optimistische en hoopvolle mensen vertoonden gezonder gedrag, zoals minder alcoholgebruik, betere voedingskeuzes en meer lichaamsbeweging.
Positief psychologisch welzijn lijkt een gunstig effect te hebben op de overleving van gezonde en zieke bevolkingsgroepen.
Geluk en positief effect zijn ook geassocieerd met minder pijn of stijfheid veroorzaakt door verschillende omstandigheden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here