Type en intensiteit van de fysieke activiteit aanbevolen voor uw leeftijd

0
66

Lichaamsbeweging biedt echter meerdere gezondheidsvoordelen voor iedereen. Er zijn variaties in intensiteit, frequentie en duur van de training afhankelijk van je leeftijd. De interne omstandigheden van het organisme, de fysieke capaciteiten en de eigen levenswijze van elke leeftijd hebben een directe invloed op de inspanning die moet worden afgezet binnen de gewoontes van de fysieke activiteit. Er is wetenschappelijk bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op ziekten zoals diabetes type 2, hypertensie, darmkanker, beroerte en coronaire hartziekten helpt verminderen. Aangezien dit een essentiële kwestie is voor de algemene gezondheid van de bevolking, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevelingen ontwikkeld over het niveau van lichaamsbeweging voor elke leeftijdsgroep.

Bekijk ook:
Vijf gewoontes om je leven 10 jaar te verlengen, volgens de wetenschap

Kinderen en jongeren van 5 tot 17 jaar oud

Op deze leeftijd is lichaamsbeweging de sleutel tot het voorkomen van bepaalde chronische ziekten die op volwassen leeftijd veel voorkomen. Bovendien zijn gezonde gewoontes gemakkelijker te onderhouden als ze in de kindertijd zijn begonnen. Enkele aanbevelingen voor deze leeftijdsgroep zijn:

 • Kiezen voor recreatieve activiteiten zoals spelletjes, sporten of oefeningen in het kader van familie of school.
 • Voer minimaal 60 minuten per dag gematigde of krachtige fysieke activiteit uit.
 • Geef de voorkeur aan aërobe lichaamsbeweging, maar ook aan krachtige activiteiten die spieren en botten versterken.
 • Neem spontane spierversterkende activiteiten op die kunnen worden uitgevoerd in het verloop van het spel, door in bomen te klimmen (met de nodige voorzorgen) of door duw- en trekbewegingen.

Wat ideeën:
zwemmen, gymnastiek, voetbal en danslessen

Volwassenen van 18 tot 64 jaar

Voor deze leeftijd wordt fysieke activiteit aanbevolen om de cardiorespiratoire functies te verbeteren, evenals de gezondheid van de botten en de spieren. Het helpt ook het risico van niet-overdraagbare ziekten en depressies te voorkomen.

 • Inclusief vrijetijdsactiviteiten zoals wandelen of fietsen.
 • Houd het lichaam actief tijdens dagelijkse taken zoals werk en huishoudelijke taken.
 • Kies indien mogelijk ook voor geplande sporten of oefeningen.
 • Accumuleer een minimum van 150 minuten per week van matige aërobe fysieke activiteit, of 75 minuten van krachtige aërobe fysieke activiteit.
 • Oefen aërobe activiteit in sessies van minstens 10 minuten.
 • Voer minstens twee keer per week versterkende activiteiten uit op grote spiergroepen.

Voor de beste gezondheidsvoordelen kan deze groep hun matige aërobe lichaamsbeweging verhogen tot 300 minuten per week, of tot 150 minuten.

Wat ideeën:
Rennen, fietsen, crossfitten en gewichtheffen.

Volwassenen ouder dan 65 jaar

Op deze leeftijd is lichte of matige lichaamsbeweging essentieel om overgewicht, hypertensie, depressie en cognitieve stoornissen te voorkomen. De mensen in deze groep moeten zo actief zijn als hun fysieke capaciteiten en gezondheid toelaten. In het algemeen zijn de aanbevelingen voor de intensiteit en de frequentie voor deze leeftijdsgroep dezelfde als voor volwassenen van 18 tot 64 jaar, maar degenen die ouder zijn dan 65 jaar wordt ook aanbevolen om activiteiten te doen om hun evenwicht te verbeteren en vallen te voorkomen.

Wat ideeën:
Wandelen, fietsen, tai chi en yoga.

Lees ook:
Waarom zou je het eten van verwerkt vlees vermijden?

#Feitjes

 • Fysieke inactiviteit is met 6% van de sterfgevallen wereldwijd de op drie na grootste risicofactor voor sterfte.
 • Overgewicht en obesitas zijn verantwoordelijk voor 5% van de wereldwijde sterfte.
 • Lichamelijke activiteit voorkomt het ontstaan van niet-overdraagbare ziekten, die verantwoordelijk zijn voor 6 op de 10 sterfgevallen.
 • 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag is het minimum dat nodig is om het risico op borst- en darmkanker te verminderen.

Gegevens: WHO