Triglyceriden: Wat zijn ze en hoe beïnvloeden ze de gezondheid van het hart?

0
59

Triglyceriden zijn een type vet dat in het bloed aanwezig is en waarvan de meting essentieel is voor het bepalen van de gezondheid van het hart. Het hebben van hoge triglyceride niveaus, zoals het geval is met cholesterol en bloeddruk, kan uw risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen. Maar wat zijn triglyceriden precies en hoe worden ze in je lichaam opgeslagen?

Het is vet dat fungeert als een energiereserve voor het lichaam. Als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, slaat je lichaam ze op in je vetcellen en gebruikt ze vervolgens als energiebron. Dus als je normaal gesproken meer calorieën inneemt (meestal uit koolhydraten) dan je lichaam elke dag verbrandt, heb je waarschijnlijk een hoger dan normaal triglyceridenniveau.

Bekijk ook: Hoog cholesterolgehalte: alles wat je moet weten over de

Middellange ketentriglyceriden

Triglyceriden zijn samengesteld uit of afgeleid van de binding van vetzuren, die worden ingedeeld naar de lengte van de koolstofatoomketen. Dit is belangrijk omdat er een soort triglyceride bestaat, de middelhoge ketens, die gemakkelijk door het lichaam worden verteerd en snel worden omgezet in energie.

Verschil tussen cholesterol en triglyceriden

Zowel cholesterol als triglyceriden zijn soorten lipiden (vet) die in het bloed circuleren. Cholesterol creëert echter cellen en hormonen, terwijl triglyceriden calorieën opslaan en omzetten in vet. Beide zijn belangrijke lipiden voor het goed functioneren van het lichaam, maar je moet wel zorgen voor hun niveau om complicaties en ziekten te voorkomen.

Gevolgen van het hebben van hoge triglyceriden

Verhoogde triglyceridenniveaus in het bloed kunnen leiden tot verharding van de slagaders of verdikking van de delen ervan, wat op zijn beurt het risico op hartaandoeningen kan verhogen. Hoge triglyceriden zijn ook gekoppeld aan pancreatitis, obesitas en het metaboolsyndroom. Ze kunnen ook een teken zijn van slecht behandelde diabetes, nierziekte, leverziekte of hypothyreoïdie.

Bekijk ook: Voedingsmiddelen die het risico op hartaandoeningen verminderen

#Feitjes

Een eenvoudig bloedonderzoek (vasten) kan u helpen bepalen of uw triglyceridenspiegels binnen het normale bereik liggen.