Trichinose: de ziekte die wordt veroorzaakt door ondergekookt vlees.

0
163

Trichinose is een parasitaire ziekte van het overdraagbare type die kan worden opgelopen. als gevolg van de consumptie van rauw of ondergekookt vlees dat onrijpe Trichinella-aaltjeslarven of -wormen bevat (naam van de parasiet). Dit type worm of parasiet kan aanwezig zijn in het vlees van onder andere varkens, wilde zwijnen, paarden en sommige vogels. Wanneer de mens het vlees (zonder goed te koken) van een dier met deze infectie opeet, nestelen de larven zich in de darm totdat ze volwassen wormen worden. Deze wormen produceren dan nieuwe larven die door de weefsels en spieren van het lichaam bewegen.

Symptomen van trichinose

De eerste waarschuwingsverschijnselen van deze ziekte kunnen zich binnen één of twee dagen na consumptie van besmet vlees voordoen. Sommige symptomen treden echter pas na enkele weken op. De meest voorkomende symptomen zijn

  • Diarree
  • Abdominaal ongemak
  • Spasmes
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Vermoeidheid

Na een weefselinvasie kunnen deze tekenen zich voordoen:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Lichtgevoeligheid
  • Conjunctivitis
  • Spierpijn

Bekijk ook: Prikkelbare Darm Syndroom: Wat is het en hoe ontlast je het?

Mogelijke complicaties

Hoewel trichinose meestal gemakkelijk met medicijnen kan worden behandeld, kunnen de larven bij een zeer hoge consumptie van besmet vlees ernstige complicaties veroorzaken:

  • Encefalitis
  • Hartfalen
  • Longontsteking
  • Ontsteking van het myocardium
  • Meningitis

Preventieve maatregelen

In principe is de meest effectieve manier om trichinose te voorkomen het correct en met de juiste kooktijden bereiden van voedsel. Indien nodig kunt u een vleesthermometer gebruiken om er zeker van te zijn dat het koken compleet is. Als je naar een restaurant gaat, vermijd dan het eten van vlees met roze tinten.

Bekijk ook: Mediterraan dieet: wat is het en wat zijn de voordelen?