Studie: Friet Verhoogt het risico op overlijden met 13%

0
53

Uit een studie die in het medisch tijdschrift BMJ werd gepubliceerd, bleek dat de frequente consumptie van gebakken voedsel (vooral kip, vis en zeevruchten) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, met uitzondering van kanker. Om tot deze conclusie te komen, volgden de onderzoekers 106.966 postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 50 tot 79 jaar. Ze vonden dat vrouwen die een of meer keren per dag gefrituurde kip aten een hoger risico (13%) op overlijden hadden dan vrouwen die geen gefrituurd voedsel aten. Daarnaast bleken vrouwen met een hogere totale inname van gefrituurd voedsel “meer kans te hebben om calorieën uit het totale voedingsvet te consumeren in plaats van uit koolhydraten of eiwitten. Ze hadden de neiging om minder groenten, fruit en hele korrels te consumeren, en meer gezoete dranken, noten en peulvruchten, rood en verwerkt vlees, transvetten, meervoudig onverzadigde vetten, en natrium,” zei hij. onderzoeksrapport. Opgemerkt moet worden dat er geen verband is gevonden tussen de consumptie van gefrituurd voedsel en de sterfte aan kanker. Uit eerdere studies is al gebleken dat een hoge consumptie van gefrituurd voedsel van invloed is op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en type 2-diabetes.

Bekijk ook: Waarom zou je het eten van verwerkt vlees vermijden?

De risico’s van zowel bakken als koken

De onderzoekers in deze studie waarschuwen dat tijdens het bakken “voedsel water kan verliezen en vet kan absorberen, wat hun energie (calorieën) dichtheid zou verhogen”. Ze leggen ook uit dat tijdens het bakken de oliën verslechteren door het proces van oxidatie en hydrogenering, “wat leidt tot een verlies van onverzadigde vetzuren zoals linolzuur en een toename van de bijbehorende transvetzuren”. Ze leggen uit dat terwijl het eten van vis veel voordelen heeft voor de cardiovasculaire gezondheid, het frituurproces “een goede zaak kan veranderen in een slechte zaak. Een ander risico houdt verband met het feit dat de meeste gefrituurde voedingsmiddelen (zoals gefrituurde kip of gefrituurde vis) ultra-verwerkt blijken te zijn en veel natrium bevatten, wat zou kunnen bijdragen aan een hoger sterfterisico. Bovendien waarschuwen ze dat het eten bij het bakken knapperig en “smakelijker” wordt, wat tot overconsumptie kan leiden.

Bekijk ook: Wat zijn transvetten en hoe beïnvloeden ze je gezondheid?