Pruimensap om constipatie te verlichten

0
52

Constipatie is een van de meest voorkomende spijsverteringsstoornissen en hoewel het is gekomen om te worden beschouwd als “normaal”, de waarheid is dat het kan worden voorkomen en behandeld door het maken van een aantal aanpassingen met betrekking tot dieet en levensstijl.

Enkele aanbevelingen die vaak worden ontvangen door mensen met constipatieproblemen zijn

·         Drink genoeg water

·         Eet voldoende vezels (vooral oplosbaar)

·         Regelmatige lichaamsbeweging

·         Neem probiotica op in uw dieet

·         Voer ontspannende activiteiten uit die een einde maken aan de stress.

Naast deze aanbevelingen zijn er ook enkele huismiddeltjes die, hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd, zeer populair zijn geworden als alternatieve behandeling.

Onder deze groep huismiddeltjes bevindt zich het beroemde pruimensap, dat al jaren wordt gebruikt om af en toe een verstopping te behandelen.

Sommige recensies en kleine studies hebben de consumptie van pruimen en pruimensap gekoppeld aan het voorkomen of verlichten van constipatieverschijnselen. Deze voordelen lijken voort te komen uit hun vezelgehalte en sorbitol, een suikeralcohol die in deze vrucht aanwezig lijkt te zijn en die een laxerende werking lijkt te hebben.

In feite zijn pruimen opgenomen in verschillende natuurlijke “medicijnen” om de stoelgang te ondersteunen en de ontlasting te verzachten.

Hoe maak je pruimensap klaar?

Ingrediënten

·         1 kopje water (of kokoswater)

·         7-10 pruimen (gedroogd)

·         Ijs

·         Stevia (optioneel)

Voorbereiding

Laat de pruimen 24 uur weken in water.

Maak na 24 uur de pruimen samen met het water vloeibaar.

Zeef het sap door een fijnmazige zeef.

Voeg ijs toe en geniet.

Om te onthouden

Hoewel er anekdotisch bewijs is en enkele kleine wetenschappelijke studies die pruimensap koppelen aan verbeterde verstoppingsverschijnselen, moet u zich ervan bewust zijn dat er geen wondermiddelen bestaan en dat belangrijke veranderingen gepaard gaan met grote aanpassingen van het dieet en de levensstijl.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat een teveel aan pruimen maag- en darmklachten kan veroorzaken, zoals gas en een opgeblazen gevoel als gevolg van een teveel aan vezels en sorbitol.

Als u een chronische verstopping heeft (die na verloop van tijd aanhoudt), is het essentieel dat u uw arts bezoekt, zodat hij of zij de oorzaken kan beoordelen en de beste behandeling kan aanbevelen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here