Overactieve blaas: wat is het en hoe kun je de symptomen verlichten?

0
111

De overactieve blaas manifesteert zich in de dringende, plotselinge en constante (meer dan gebruikelijke) behoefte om te plassen, wat gepaard kan gaan met urine-incontinentie. Bij een bezoek aan de dokter en de diagnose van de aandoening worden meestal enkele oefeningen ter versterking van de blaas aanbevolen, omdat een van de oorzaken van deze aandoening de verzwakking van de weefsels is. Deze verzwakking kan worden veroorzaakt door bevalling, zwangerschap, prostaatproblemen, het doorsnijden van de eileiders of gewoon door ouderdom. Naast de inperkingstechnieken moet de persoon met een overactieve blaas ook enkele voedingsgerelateerde aanbevelingen opvolgen, wat de symptomen zal helpen verminderen en de levenskwaliteit zal verbeteren.

Bekijk ook: Kegel-oefeningen: wat zijn dat en hoe doe je dat?

Voedingsadviezen

Vermindert de vochtinname

Verbruik minder vloeistof, maar nooit onder de aanbevolen hoeveelheid die ongeveer 1 liter tot 1/2 liter per dag is. Beperkingen moeten vooral ‘s nachts worden aangebracht om te voorkomen dat er tijdens de rusttijden voortdurend naar de badkamer wordt gereden. Sommige patiënten wordt geadviseerd om te meten hoeveel urine ze dagelijks passeren om zo een aanbeveling voor consumptie te kunnen doen.

Vermindert de cafeïne- en alcoholconsumptie

Cafeïne produceert bij sommige mensen een constante behoefte om naar de badkamer te gaan omdat het een mild diuretisch effect heeft en ervoor zorgt dat andere vloeistoffen in het lichaam worden geëlimineerd. Aan dit item voegen we de energiedranken toe waarvan het hoofdbestanddeel cafeïne is. Het is algemeen bekend dat alcoholische dranken de noodzaak om te plassen vergroten, vooral bier.

Elimineert koolzuurhoudende dranken

Het carbonaat in dranken zoals frisdranken, cola’s en koolzuurhoudende waters, die smaken en kleuren bevatten, hebben een diuretische reactie en verhogen de behoefte en de frequentie van het plassen. Er is een direct verband tussen patiënten die lijden aan overactieve blaas- en urineweginsufficiëntie en frequente inname van koolzuurhoudende dranken.

Vitamine C en D

Volgens de Mayo Clinic wordt “Vitamine C uit fruit en groenten geassocieerd met verminderde urine urgentie. Bovendien is een vitamine D-tekort gekoppeld aan een verhoogd urineren. Kies altijd voor natuurlijke bronnen van deze vitamine en vermijd supplementen.

Bekijk ook: Hoeveel glazen water moet je echt per dag drinken?

Laatste tips

  • Frequente consumptie van groene theedranken en sommige medische behandelingen moeten ook worden overwogen wanneer u de frequentie van het plassen wilt verminderen.
  • Bereik een gezond gewicht. Gewicht verliezen kan de symptomen verlichten door de druk op de blaas te verminderen.
  • Doe geen zelfmedicatie en zoek professionele hulp als u vermoedt dat u een overactieve blaas heeft.

Bekijk ook: Urineweginfectie: kan de pijn worden verlicht?