Obesitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen

0
60

De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico’s van obesitas bij kinderen en de geleidelijke toename van dit probleem in de wereld.

Er wordt geschat dat meer dan 40 miljoen kinderen onder de vijf jaar wereldwijd hebben overgewicht of obesitas. en wordt daarom beschouwd als een volksgezondheidskwestie.

Er zij aan herinnerd dat zwaarlijvigheid wordt gedefinieerd als een overmatige ophoping van vet. Overgewicht komt daarentegen voor wanneer het kind een lichaamsgewicht heeft dat hoger is dan wat op grond van zijn of haar leeftijd als normaal en gezond kan worden beschouwd.

Bekijk ook: Type en intensiteit van de fysieke activiteit aanbevolen voor uw leeftijd

Belangrijkste oorzaken van obesitas bij kinderen

Hoewel de oorzaken van obesitas bij kinderen variëren naar gelang de cultuur en de gezinsgewoonten, zijn er enkele gemeenschappelijke factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken:

-Sedentarisme: Door de opkomst van nieuwe technologieën brengen kinderen tegenwoordig steeds meer tijd door voor hun mobiele telefoons of videospelletjes. Dit betekent dat ze weinig lichaamsbeweging hebben en dus weinig calorieën verbruiken.

-Continue blootstelling aan voedsel: Hoewel kinderen meestal niet meer voedsel krijgen dan ze nodig hebben, kan een constante blootstelling aan voedsel ervoor zorgen dat ze hunkeren naar voedsel en angst beginnen te krijgen.

-De wet van de beloning: Veel ouders gebruiken voedsel, vooral snoep, als beloning om kinderen aan te moedigen hun huiswerk te doen. Dit zorgt ervoor dat kinderen te veel eten en voedsel met een lage voedingswaarde overschatten.

-Genetica: Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat sommige genen of genetische groepen rechtstreeks van invloed zijn op het gemak waarmee een organisme vet accumuleert en op de snelheid van de stofwisseling.

-Cultureel leren: kinderen absorberen gemakkelijk het gedrag dat ze in hun omgeving zien en dus, als hun ouders te veel eten en ongezonde gewoontes hebben, zullen de kleintjes ze imiteren.

Bekijk ook: Hoe krijg je je kinderen zover dat ze groenten eten?

Gevolgen van obesitas bij kinderen

Zwaarlijvigheid in de kindertijd heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid op zowel de korte als de lange termijn, maar de meest dramatische effecten treden op in de volwassenheid.

Zwaarlijvige kinderen hebben een grote kans om op volwassen leeftijd zwaarlijvig te blijven en hebben daarom een hoger risico op sommige niet-overdraagbare ziekten zoals

  • Diabetes
  • Hartziekte
  • Beroertes
  • Artrose
  • Bepaalde soorten kanker
  • Botproblemen

Er zij op gewezen dat deze steeds vaker voorkomende ziekten ook gepaard gaan met een verhoogde kans op vroegtijdige dood of, in sommige gevallen, invaliditeit.

De WHO meldt dat elk jaar ten minste 2,6 miljoen mensen sterven als gevolg van overgewicht en obesitas.

Bovendien heeft obesitas een directe invloed op de sociale ontwikkeling van kinderen in hun schoolomgeving, omdat ze vaak het slachtoffer zijn van plagen en pesten.

Bekijk ook: Praktische tips voor het voorkomen van diabetes