Natuurlijke remedies tegen koortslip

0
73

Koortslip is een aandoening die ervoor zorgt dat er zich rode blaren vormen op (of rond) de lippen en meestal binnen een paar weken vanzelf verdwijnen, maar is er een natuurlijke remedie die u kan helpen de pijn onder controle te houden of de genezing te bespoedigen?

Het eerste wat u in gedachten moet houden is dat koortslip geen genezing heeft en dat zodra de zichtbare tekenen en symptomen verdwijnen, het virus in uw lichaam slapend is en op elk moment weer kan opduiken, meestal na periodes van stress, hormonale veranderingen, langdurige blootstelling aan de zon of wanneer uw immuunsysteem zwak is.

Er zijn enkele orale en actuele medicijnen die u kunnen helpen de gevolgen van de symptomen te verzachten, die door uw arts goed moeten worden geformuleerd nadat de juiste diagnose is gesteld.

Er zijn echter ook enkele natuurlijke alternatieven die u kunt nemen om uw formele behandeling te ondersteunen.

Voordat we verder gaan, nodigen we u uit om het artikel “Koortslip: wat is het en waarom verschijnt het?” te lezen, zodat u een beter begrip van deze infectie kunt krijgen.

Natuurlijke remedies voor herpes

De volgende natuurlijke remedies hebben enig wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat ze potentie hebben in de behandeling van herpes. De meeste zijn in crèmevorm, als primair of secundair ingrediënt, en zijn meestal vrij verkrijgbaar.

Het is echter belangrijk om een klein deel van de huid te testen voordat u deze op uw gezicht aanbrengt om allergieën of gevoeligheden voor de bestanddelen ervan uit te sluiten.

Citroenmelisse

Citroenmelisse, ook wel bekend als citroenmelisse of Melissa officinalis, lijkt bescherming te bieden tegen het herpes simplex virus, de symptomen te verbeteren en zelfs het genezingsproces te ondersteunen. Dit bleek uit een onderzoek waarbij 115 patiënten met herpes werden behandeld met een droog extract van citroenmelisse en aanzienlijke verbeteringen vertoonden, vooral in de vroege stadia van de infectie.

Ander onderzoek heeft resultaten opgeleverd die erop lijken te wijzen dat citroenmelisse een direct antiviraal effect heeft op herpesvirussen.

Rabarber en Salie

De combinatie van rabarberwortelextract met salie-extract in een actueel preparaat (crème) toonde een veelbelovende activiteit in het verminderen van de genezingstijd van koortslip en het verlichten van de symptomen.

Een wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat een crème die deze twee ingrediënten combineert, net zo effectief kan zijn als een actuele acyclovir crème (die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van herpes) en dat deze crème doorgaans actiever is dan alleen salie.

Propolis

Propolis is een harsachtig mengsel dat door bijen wordt geproduceerd uit bomen en dat wordt gebruikt om hun bijenkasten te bouwen en af te dichten. Deze kleverige stof is rijk aan antioxidanten en is al duizenden jaren een fundamenteel onderdeel van de alternatieve geneeskunde.

Vandaag de dag zijn er crèmes en zalven met 3% propolis beschikbaar die lijken te helpen de symptomen te verlichten en de genezing van koortslip en herpes te versnellen.

Zinkoxidebalsem

Zinkoxide is vaak aanwezig in een verscheidenheid aan actuele producten zoals zonneschermen, luieruitslag zalven, badzeepjes en babylotions.

Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek dat mensen met een koortslip die met een zinkoxidecrème begonnen te behandelen, een kortere duur van de uitbraak en minder ernstige symptomen ondervonden. Dit in vergelijking met de placebogroep.

Je kunt het vinden in de vorm van een lippenbalsem en het is handig dat je het aanbrengt voordat je jezelf blootstelt aan de zon.

Aloë vera

De gel die in de aloë vera plant wordt gevonden kan zeer verfrissend zijn en wordt al jaren gebruikt als alternatief middel om brandwonden te behandelen en de wondgenezing te ondersteunen. Het actuele gebruik ervan kan helpen de symptomen van koortslip te verlichten.

Bovendien bleek uit een in-vitrostudie dat aloë vera een significant remmend effect lijkt te hebben op het koortslipvirus.

Extra zorg

·         Het aanbrengen van koude kompressen kan helpen om roodheid te verminderen en de genezing te bevorderen.

·         Wanneer u een crème of zalf aanbrengt, moet u NIET wrijven, omdat dit de irritatie kan verergeren.

·         Was uw handen met water en zeep voor en na het aanbrengen van crèmes op het gebied van de uitbraak.

·         Gebruik zonnebrandcrème op je lippen voordat je naar buiten gaat.

·         Stress lijkt te leiden tot koortslip of verergert de symptomen, dus oefen vaak ontspanningstechnieken.

Neem contact op met uw arts voordat u een oraal geneesmiddel tegen koortslip inneemt.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here