Na het lezen hiervan wil je thuis nog meer koken.

0
49

Thuis koken is een krachtig hulpmiddel dat u kan helpen meer aandacht te besteden aan uw dieet en daardoor een optimale gezondheid te behouden, uw gewicht onder controle te houden en diverse kwalen en ziekten te voorkomen.

Helaas is dit een praktijk die in veel gezinnen is ontheemd vanwege het toenemende gemak van het eten in restaurants, het bestellen thuis of het kopen van voorgekookt voedsel.

Bovendien vereisen de groei en het gedrag van steden een grotere planningscapaciteit van hun inwoners en is voedsel onder zoveel beroepen een nogal vergeten “prioriteit” geworden.

We hebben 6 krachtige redenen verzameld waarom u meer thuis zou moeten gaan koken voor uw gezondheid.

1. U kiest de voedingskwaliteit van uw maaltijden 

Bij het eten in restaurants heb je heel weinig controle over de kwaliteit van de ingrediënten die ze toevoegen aan de maaltijden, die over het algemeen (er zijn altijd uitzonderingen) de neiging hebben om grote hoeveelheden natrium, schadelijke vetten, suiker en geraffineerd meel te hebben.

Vergeet niet dat elk voedsel uw stofwisseling en gezondheid op verschillende manieren beïnvloedt, en daarom is het heel belangrijk dat u alleen eet “om te vullen”, maar eet “om te voeden”.

Met dit in gedachten kunt u thuis koken en bewust de ingrediënten kiezen die u toevoegt aan uw bereidingen, wat een groot verschil kan maken voor uw gezondheid en de gezondheid van uw gezin.

2. U controleert de hoeveelheid 

De hoeveelheid van uw maaltijden is belangrijk en dit geldt voor mensen met problemen van ondergewicht, overgewicht en obesitas, maar ook voor mensen die een optimale gezondheid en prestaties in het algemeen willen behouden.

Uw lichaam is ontworpen om dagelijks te functioneren met een hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën, en wanneer uw dieet ver onder of ver boven deze eisen ligt, creëert het op natuurlijke wijze een onbalans dat uw gezondheid op verschillende manieren beïnvloedt.

Meestal als je in restaurants eet, kun je de hoeveelheden of de grootte van de porties niet controleren. En terwijl je geen calorieën hoeft te tellen, moet je leren eten volgens je behoeften en aandacht besteden aan je tekenen van volheid.

3. Je verbindt je met voedsel 

Veel mensen zijn gewend om voedsel te zien als een biologische noodzaak of als iets wat ze gewoon verdienen nadat ze er een prijs voor hebben betaald, en hoewel dit allemaal waar is, is voedsel ook je beste medicijn en daarom moet je je zorgen maken over het verbeteren van je relatie met het voedsel.

Wanneer je thuis kookt en van begin tot eind (van het kopen van je eten tot het eten) aan het proces deelneemt, word je meer in overeenstemming met het eten, word je je meer bewust van de voedingseigenschappen en richt je je aandacht op de prachtige ervaring van het eten.

4. Je traint je creativiteit 

In een wereld waar alles klaar is om gekocht en gedragen te worden, is creativiteit een vaardigheid die steeds meer wordt gedegradeerd. Door thuis te koken kun je je echter gemakkelijk onderdompelen in een creatief proces dat zeker ook je geest en ziel zal voeden.

In het begin moet je misschien je toevlucht nemen tot ideeën op het internet of in receptenboeken en dat is prima, maar na verloop van tijd zul je je realiseren dat je eigen intuïtie en verbeelding je zal leiden om te experimenteren met verschillende smaken en texturen.

Uw vernieuwde vermogen om te creëren (creativiteit) kan worden geëxtrapoleerd naar verschillende gebieden van uw leven en zal u op onvoorstelbare wijze ten goede komen.

5. Maak contact met uw familie 

Thuis koken is ook een kans om verbinding te maken of opnieuw contact te maken met je partner, je kinderen, je vrienden en andere geliefden door samen te komen in een gezonde ruimte van co-existentie en creativiteit.

Dus als je een drukke levensstijl hebt die weinig tijd laat voor het socialiseren, kan koken het perfecte excuus worden om iets productief en gezond te doen, terwijl je je ondersteunende netwerken versterkt.

Het betrekken van kinderen bij het kookproces kan ook hun interesse in gezonde voeding aanwakkeren.

6. Je ontspant en stopt de stress 

Je kunt de stressvolle situaties die zich in je dagelijkse leven voordoen niet onder controle houden, maar je kunt wel de strategieën die je gebruikt om stress te beteugelen en weer op de rails te krijgen, en een van die strategieën is thuis koken.

Maak van koken een ontspannend ritueel, zet wat muziek op, haal een paar keer bewust adem voordat je begint en maak je geest leeg om je te concentreren op het eten en elke fase van de bereiding.

Zo vindt uw geest een veilige en rustige plek te midden van zoveel zorgelijke gedachten of negatieve patronen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here