Mythe Over eetstoornissen

0
65

Eetstoornissen (ED) zijn een complexe en ernstige reeks ziekten die vaak worden onderschat en genegeerd.

Hoewel het direct verband houdt met eetgedrag (zoals de naam al aangeeft), zijn eetstoornissen psychische en lichamelijke aandoeningen die ernstige gevolgen kunnen hebben en een goede diagnose en behandeling vereisen.

Omdat er veel vooroordelen bestaan over eetstoornissen, willen we u een opsomming geven van de belangrijkste mythes over dit onderwerp en hun respectievelijke opheldering.

Mythe 1: De enige eetstoornissen zijn anorexia en boulimie…

Hoewel anorexia en boulimia de bekendste eetstoornissen zijn, zijn ze niet de enige. Er is een breed scala aan eetstoornissen aan verbonden, waaronder

·         Anorexia nervosa

·         Boulimia nervosa

·         Binge Eating Disorder

·         Orthorexia

·         Beperkende eetstoornissen

·         Pica-aandoening

·         Verlichtingsstoornis

Mythe 2: Eetstoornissen zijn een keuze

Eetstoornissen zijn geen keuze van degenen die ze hebben. Het zijn medische en psychiatrische ziekten die biologische, psychologische en sociaal-culturele elementen met zich meebrengen.

Om ze te beëindigen is het niet zo eenvoudig als “beslissen om ze niet te hebben”, er moet in elk geval een multidisciplinaire en gespecialiseerde aanpak worden gemaakt.

Mythe 3: Eetstoornissen zijn niet ernstig

De levenskwaliteit van mensen die lijden aan een ATD wordt ernstig aangetast, zowel op het gebied van de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Deze aandoeningen (afhankelijk van het type) kunnen leiden tot ernstige problemen zoals ondervoeding, spierverlies, zwakte, kwetsbare botten, elektrolytische onbalans, lage of hoge bloeddruk, nierfalen, depressie en zelfmoord.

Mythe 4: Eetstoornissen alleen van invloed op tienervrouwen

Hoewel het waar is dat jonge vrouwen een speciale risicogroep vormen voor het ontwikkelen van ACT’s, is de waarheid dat dit soort aandoeningen iedereen kunnen treffen, ongeacht geslacht of leeftijd.

Volgens de National Eating Disorders Association (NEDA) zijn tot een derde van alle mensen met eetstoornissen mannen.

Bovendien zijn er eetstoornissen vastgesteld bij kinderen vanaf vijf jaar en bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd.

Mythe 5: Familieomgeving triggert eetstoornissen

Het is waar dat het gezin een van de omgevingen is waarin men kan werken om een ATT te voorkomen en uitgebreid aan te pakken, maar de triggers voor dit soort aandoeningen zijn gevarieerd.

In de sociale sfeer zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn

·         Stigma van perfect gewicht

·         Pesten

·         Eenzaamheid en isolement

·         Overmatige blootstelling aan sociale netwerken

Mythe 6: Iedereen kan op eigen kracht herstellen van ATT.

De tijd en het gemak van het herstel van een ACT varieert van persoon tot persoon, en er zijn zelfs enkele patiënten die niet volledig herstellen en mogelijk terugvallen hebben.

In ieder geval moet ACT als ziekte goed gediagnosticeerd worden en de behandeling ervan houdt over het algemeen de vorming in van een interdisciplinair team dat psychologische en voedingskundige ondersteuning kan bieden, evenals medische en psychiatrische monitoring.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here