Melanoom: een gids voor het identificeren

0
58

De meeste mensen hebben moedervlekken op hun huid, sommige vanaf de geboorte en andere die verschijnen gedurende het hele leven, maar er is een soort van Atypische moedervlekken die kunnen waarschuwen voor huidkanker. Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker en het meest voorkomende symptoom is het verschijnen van een moedervlek of duidelijke veranderingen in een bestaande moedervlek. Daarom is het van vitaal belang dat u probeert uw huid te observeren en te kennen en één keer per maand in uw hele lichaam te palperen om mogelijke onregelmatigheden in de vorm van uw moedervlekken op te sporen.

De ABCDE van moedervlekken

De ABCDE-regel is een uitgebreide gids geworden die mensen in staat stelt om gemeenschappelijke tekenen van melanoom te identificeren:

A voor Asymmetrie: De contour van de helft van de moedervlek is niet gelijk aan de contour van de andere helft.

B voor Edge: De randen van de moedervlek zijn ongelijk, wazig en slecht gedefinieerd.

C voor Color: De moedervlek heeft een ongelijkmatige kleur en er zijn zwarte of bruine vlekken te zien, evenals roze of rode tinten.

D voor Diameter: De grootte van de moedervlek is meestal groter dan de gewone moedervlek. Het kan meer dan 6 millimeter breed zijn.

E voor Evolutie: De fysieke kenmerken (grootte, vorm en kleur) van de moedervlek kunnen in enkele weken of maanden veranderen.

De meest voorkomende plaatsen

Volgens rapporten van de American Cancer Society zijn melanomen geïdentificeerd als zijnde meer kans om te beginnen in de borst en de rug van mannen en in de benen van vrouwen. Andere veelvoorkomende plaatsen zijn meestal de hals en het gezicht, maar ze kunnen zich ook ontwikkelen in delen zoals de ogen, de mond, de genitaliën en het anale gebied.

Om te onthouden

  • Melanomen hebben niet altijd alle kenmerken van ABCDE. Sommige kunnen zich slechts één of twee keer manifesteren.
  • In sommige gevallen kan het melanoom zich voordoen als een gebarsten, harde en verhoogde moedervlek.
  • Als er onregelmatigheden worden geconstateerd, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen om de juiste tests te laten uitvoeren om melanoom te bevestigen of uit te sluiten.

Bekijk ook: Hoe gedraag je je als iemand die dicht bij je staat kanker heeft?