Mediterraan dieet: Wat is het en wat zijn de voordelen?

0
275

Het mediterrane dieet is een voedselstijl geïnspireerd op de ingrediënten en gebruiken van de landen aan de Middellandse Zee Griekenland, Frankrijk, Spanje en Zuid-Frankrijk. Dit type dieet heeft een grote populariteit bereikt, niet alleen vanwege de effecten op het gewichtsverlies, maar ook omdat verschillende onderzoeken het in verband hebben gebracht met de vermindering van het risico op verschillende ziekten, met name hart- en vaatziekten. De prestigieuze Mayo Kliniek zegt dat dit type dieet ook gepaard gaat met een verminderde incidentie van kanker, evenals Parkinson en Alzheimer. Het mediterrane dieet wordt vooral gekenmerkt door een lage consumptie van rood vlees, koolhydraten, snoep en zuivelproducten.

Hoofdbestanddelen van het mediterrane dieet

Onder de voedingsmiddelen die in dit eetplan overheersen, zijn

  • Groenten en fruit
  • Hele korrels
  • Peulvruchten en noten
  • Vis
  • Olijfolie
  • Kruiden en specerijen
  • Wijn (met mate)

Een van de belangrijkste kenmerken van dit dieet is niet het “veroordelen” van de consumptie van vet, maar het maken van een intelligente keuze van het type vet dat wordt geconsumeerd. Dat is hoe de olijfolie wordt de belangrijkste bron van vet (enkelvoudig onverzadigd) binnen dit dieet, samen met de negens en de vis. Met betrekking tot de wijn Het mediterrane dieet beveelt een maximale inname van 5 ons per dag aan.

Bekijk ook: Wat zijn transvetten en hoe beïnvloeden ze je gezondheid?

Tips voor het starten van een mediterraan dieet

Zoals bij alles wat met voedsel te maken heeft, moeten de veranderingen geleidelijk aan plaatsvinden, zodat je lichaam eraan gewend raakt en niet decompenseren. Hier zijn enkele eerste stappen die u kunt nemen als u dit dieet als levensstijl wilt implementeren:

  • Koop en houd verschillende natuurlijke noten (amandelen, walnoten, pistachenoten…) binnen handbereik. Neem ze op als tussendoortje in je dieet.
  • Hij geeft altijd de voorkeur aan volle granen (volkorenbrood, bruine rijst en volkorenpasta).
  • Vermijd boter en margarine. Gebruik altijd olijfolie.
  • Breng uw maaltijden op smaak met kruiden en specerijen. Dit zal uw zoutinname verminderen.
  • Beperk de consumptie van rood vlees tot één keer per week.
  • Vervang koemelk door amandel- of kokosmelk.
  • Hij eet twee keer per week vis.

Bekijk ook: Voordelen en aanbevelingen voor de consumptie van noten

Potentiële risico’s

Hoewel het mediterrane dieet in het algemeen als gezond wordt beschouwd, zijn er enkele aanbevelingen waar u rekening mee moet houden voordat u dit eetplan strikt volgt. In de eerste plaats is het vanwege de lage consumptie van vlees en zuivelproducten aan te raden om andere voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan ijzer en calcium om een tekort aan deze twee mineralen te voorkomen. U kunt ook kiezen voor supplementen. Ook als u gevoelig bent voor alcoholmisbruik, raden wij u aan om de consumptie van wijn die in dit dieet is opgenomen te vermijden.