Lepra prevalentie alarm in Latijns-Amerika

0
267

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie publiceerde een Rapport waarin we geattendeerd worden op de prevalentie van lepra in sommige Latijns-Amerikaanse landen. “Argentinië, Brazilië, Colombia, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Paraguay en Venezuela zijn landen met een hoog percentage nieuwe gevallen in de regio (meer dan 100 gevallen per jaar),” zei de organisatie. Brazilië is echter het land met het hoogste aantal gerapporteerde gevallen in Amerika en een van de drie landen in de wereld met de hoogste incidentie van deze ziekte. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in 2017 wereldwijd 210.671 nieuwe gevallen van lepra gemeld, waarbij India, Brazilië en Indonesië het hoogste percentage hebben.

Zie ook:
Lepra: mythen en waarheden over deze onbegrepen ziekte

Een oproep om de stigmata te overwinnen

Ondanks de vooruitgang die wereldwijd is geboekt in de strijd tegen lepra, zijn er nog steeds grote sociale barrières die een vroegtijdige opsporing en tijdige behandeling van de ziekte in de weg staan. Daarom roept de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie op om een einde te maken aan het stigma en de discriminatie waar mensen met lepra mee te maken hebben. Velen zoeken geen medische behandeling uit angst of schaamte. Zonder de juiste behandeling zijn mensen met lepra vatbaar voor verwondingen, infecties en blijvende invaliditeit, terwijl vroegtijdige opsporing kan zorgen voor genezing. Ook kan het gebrek aan kennis over deze ziekte de overdracht ervan vergemakkelijken.

Bekijk ook:
Malaria: hoe kom je eraan en wat zijn de complicaties?

Wat is lepra?

Lepra is een chronische, overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door de langzaam groeiende bacterie Mycobacterium leprae. Het beïnvloedt de perifere zenuwen, de ogen en de huid. Deze ziekte kan worden genezen door behandeling met antibiotica en kan alleen worden verspreid door langdurig en nauw contact met de patiënt.

Lees ook:
Bof: oorzaken, symptomen en behandeling