Koortslip: wat is het en waarom verschijnt het?

0
57

Herpes labialis is een infectie die wordt veroorzaakt door sommige stammen van het herpes simplexvirus en die wordt gekenmerkt door de vorming van rode blaren op of bij de lippen.

Deze infectie komt vrij vaak voor, wordt niet als ernstig beschouwd, en verdwijnt meestal zonder littekens binnen 2 of 3 weken. Het kan echter pijnlijk, irritant en vervelend worden voor degenen die het hebben.

Zelfs wanneer de symptomen van een koortslip verdwijnen, blijft het virus in uw lichaam sluimeren en kan het opnieuw opduiken, meestal in hetzelfde gebied waar de eerste uitbraak zich voordeed.

Volgens de prestigieuze Mayo Clinic testen ongeveer 90 procent van de volwassenen over de hele wereld positief op het virus dat koortslip veroorzaakt, zelfs als ze geen symptomen van de infectie hebben.

Symptomen

De meeste mensen die besmet zijn met het virus dat koortslip veroorzaakt, hebben geen symptomen, maar in andere gevallen kunnen mensen met koortslip, naast zichtbare blaren, wel bewijs vertonen:

          Jeuk en tintelingen (meestal voordat de blaren verschijnen)

          Pijn en korstvorming (wanneer blaren barsten en slijken)

          Koorts

          Keelpijn

          Hoofdpijn

          Spierpijn

          Gezwollen lymfeklieren.

Wat veroorzaakt koortslip?

Koude zweren worden veroorzaakt door het herpes simplexvirus en voornamelijk door herpes simplex type 1 (HSV-1), aangezien type 2 (HSV-2) meestal verantwoordelijk is voor genitale herpes (hoewel deze laatste ook zweren in de mond of in het gezicht kan veroorzaken).

Herpes is besmettelijk, dus het kan om verschillende redenen verschijnen, zoals:

          Zoenen

          Het delen van cosmetica

          Deel bestek

          Het hebben van orale seks

Ook mensen die al een koortslip hebben gehad, kunnen de symptomen op elk moment van hun leven weer hebben. Volgens de Mayo Clinic kan deze herhaling worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder

          episodes van stress

          Hormonale veranderingen

          Virale infecties of koorts

          Vermoeidheid

          Zwakke immuunsysteem

          Langdurige blootstelling aan de zon

Hoe kan ik koortslip verlichten?

Er is geen genezing voor koortslip en die gaat meestal vanzelf over. Als de symptomen echter erg vervelend zijn, raden wij u aan om naar uw arts te gaan, zodat hij of zij een goede diagnose kan stellen en kan bepalen of er een levensvatbare behandeling is.

Sommige orale antivirale geneesmiddelen kunnen het genezingsproces versnellen en sommige crèmes of zalven kunnen helpen de pijn te beheersen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here