Is honing gezond? Dit is wat de wetenschap zegt

0
222

Honing is een zoete, goudkleurige vloeistof die van nature door bijen wordt gemaakt van bloemennectar. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als zoetstof in keukens over de hele wereld, maar het heeft ook een speciale plaats in de alternatieve geneeskunde.

In het oude Egypte werd honing gebruikt als een offer aan de goden, terwijl de Grieken en Romeinen de genezende eigenschappen ervan ophemelden en het gebruikten voor medicinale doeleinden om maagkwalen, koorts en wonden te genezen.

In de loop der jaren is honing ook andere voordelen toegeschreven die te maken hebben met zijn veronderstelde vermogen om zweren te verminderen, verteringsproblemen te verzachten, keelpijn te verlichten, de bloedsuikerspiegel te reguleren en zelfs kanker of hart- en vaatziekten te voorkomen.

Al deze populaire overtuigingen rond de consumptie van honing hebben veel mensen doen concluderen dat het een gezonde voeding is en een ideale vervanger voor tafelsuiker, maar sommige van deze voordelen zijn tot nu toe niet bewezen door de wetenschap.

De wetenschap achter de honing 

1. Het bevat verschillende verbindingen die fungeren als antioxidanten en het effect van vrije radicalen in je lichaam kunnen bestrijden. Dit kan helpen bij het vertragen van de cel veroudering en het verminderen van het risico op sommige chronische ziekten.

Aan de andere kant wordt het gehalte aan vitaminen en mineralen als vrij laag beschouwd.

2. Vanwege het waterstofperoxidegehalte, de lage pH-waarde en het hoge suikergehalte, wordt aangenomen dat honing kan fungeren als een antibacterieel middel en de groei van microben kan belemmeren. Veel van het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd, was echter gericht op honingvariëteiten zoals manuka, die moeilijk te verkrijgen zijn en vrij duur zijn.

3. Sommige studies hebben betrekking op het vermogen van honing om de genezing van wonden en brandwonden te bevorderen, maar hoewel het bewijs toont dat het potentieel voor dit doel kan hebben, is er nog meer onderzoek nodig (en opnieuw een aantal van de bestaande studies verwijzen naar Manuka-honing).

4. Er zijn ook aanwijzingen dat honing lijkt te helpen bij de verlichting van hoest bij kinderen. U moet echter in gedachten houden dat honing nooit mag worden gegeven aan kinderen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op botulisme.

Andere studies hebben aangetoond dat honing, vooral vanwege zijn antioxidantgehalte, positieve effecten kan hebben op het lipidenprofiel en veelbelovend kan zijn als preventief middel voor de gezondheid van het hart, maar het onderzoek is NIET sluitend.

Is honing beter dan tafelsuiker? 

Zonder twijfel kan honing worden beschouwd als een gezonder alternatief voor geraffineerde suiker, maar in een lepel honing zit ongeveer 16 gram suiker (natuurlijk, maar toch suiker), dus je moet het nog steeds met mate consumeren, vooral als je problemen hebt met koolhydratentolerantie, overgewicht, diabetes of vette lever. (In deze gevallen raden we je aan om te kiezen voor stevia als een natuurlijke suikervervanger)

Bovendien moet u rekening houden met het feit dat de meeste honing die u in de supermarkten vindt, gepasteuriseerd is (om de kleur, de textuur en de levensduur te verbeteren) en in dit proces lijkt ook de voedingskwaliteit en de aromatische rijkdom ervan te verminderen.

Sommige commerciële honingsoorten worden ook vaak gemengd met siropen en andere additieven, dus u moet het voedingswaarde-etiket zorgvuldig controleren om er zeker van te zijn dat het 100% zuiver is.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here