Hypertensie: risicofactoren te vermijden

0
56

Hypertensie (hoge bloeddruk) is een van de meest voorkomende chronische gezondheidsaandoeningen en wordt vaak “de stille moordenaar” genoemd omdat mensen er jarenlang aan kunnen lijden zonder het te weten.

Maar zelfs zonder symptomen of vroegtijdige waarschuwingssignalen veroorzaakt hypertensie constante schade aan de slagaders en wordt het een intermediaire risicofactor voor ernstigere aandoeningen zoals een hartaanval, een beroerte, hartfalen en andere hartgerelateerde aandoeningen.

Dit is iets waaraan speciale aandacht moet worden besteed, rekening houdend met het feit dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hart- en vaatziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn.

De WHO wijst er echter ook nadrukkelijk op en herinnert eraan dat de meeste hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door in te grijpen in gedragsmatige risicofactoren die kunnen leiden tot hoge bloeddruk en ernstige gezondheidscomplicaties.

Daarom presenteren we de belangrijkste risicofactoren waarmee u kunt interfereren om hypertensie te voorkomen.

Risicofactoren in verband met hypertensie

Ongezond dieet

Voedsel is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en tegelijkertijd een krachtig instrument dat we allemaal tot onze beschikking hebben om verschillende kwalen en ziekten, waaronder hypertensie, te voorkomen.

Sommige eetgewoonten die volgens de American Heart Association kunnen leiden tot het ontstaan of de complicatie van hypertensie zijn

·         Overmatige consumptie van natrium (en vergeet niet dat natrium niet alleen keukenzout is, maar ook in grote hoeveelheden aanwezig is in ultra-verwerkte producten)

·         Hoog transvet en vetarme gezonde voeding

·         Slechte inname van groenten en fruit.

·         Overmatige inname van geraffineerde suikers en meel

Te weinig lichaamsbeweging

Het is aangetoond dat fysieke activiteit een krachtige bondgenoot is voor de gezondheid van het hart en de bloedsomloop in het algemeen, en daarom wordt sedentarisme (lichamelijke inactiviteit) beschouwd als een risicofactor voor het ontwikkelen van hypertensie.

Bovendien verhoogt een gebrek aan lichaamsbeweging ook het risico op overgewicht, wat, zoals u hieronder zult zien, een andere risicofactor is die verband houdt met hypertensie.

Overgewicht of obesitas

Overtollig lichaamsvet kan extra druk uitoefenen op de bloedsomloop, want hoe zwaarder u bent, hoe meer uw hart zal moeten werken om bloed en zuurstof naar alle weefsels in uw lichaam te pompen.

Het is het vermelden waard dat overgewicht ook wordt beschouwd als een risicofactor voor andere hartziekten en diabetes.

Hoge alcohol- en tabaksinname

Zwaar drinken is ook een risicofactor voor het ontwikkelen van hypertensie. Het kan ook complicaties veroorzaken als je al hypertensie hebt.

Roken kan ook de bloeddruk verhogen en bovendien hebben “hypertensieve rokers meer kans om ernstige vormen van hypertensie te ontwikkelen.

Stress

Volgens de Mayo Clinic kunnen terugkerende stress episodes ook tijdelijke stijgingen van uw bloeddruk veroorzaken, wat op lange termijn kan leiden tot ernstige schade aan uw bloedvaten.

Daarnaast kan stress leiden tot gedrag dat het risico op hypertensie verhoogt, zoals roken, het drinken van alcohol en het eten van voedsel met een hoog gehalte aan schadelijke suikers en vetten.

Andere oncontroleerbare risicofactoren

Er zijn andere risicofactoren in verband met hypertensie die je niet kunt beheersen, zoals

·         Familiegeschiedenis: dit is een ziekte die de neiging heeft om in families te lopen.

·         Leeftijd: het risico op hypertensie neemt toe met de jaren.

·         Ras: Deze aandoening komt meestal meer voor bij mensen van Afrikaanse afkomst.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here