Hoe effectief zijn natuurlijke anticonceptiemiddelen?

0
50

Er zijn vrouwen die de voorkeur geven aan traditionele anticonceptiemethoden boven medicinale methoden die meestal meer invasief zijn en bijwerkingen hebben op het lichaam. Maar hoe effectief zijn natuurlijke methoden? Voordat we de effectiviteit van elk voorbehoedsmiddel bespreken, is het belangrijk om te onthouden dat een juiste planning niet alleen ongewenste zwangerschap voorkomt, maar ook helpt om de overdracht van ziekten zoals HIV en AIDS te voorkomen. In die zin en om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen is het enige effectieve voorbehoedsmiddel het condoom, zowel voor vrouwen als voor mannen.

Bekijk ook: Chlamydia: symptomen en gevolgen

Wat betreft de meest voorkomende natuurlijke methoden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, deze worden gevonden:

De timing of het ritme

Het gaat om het monitoren van de menstruatiecyclus en het onthouden van seks (of het gebruik van een condoom) op de dagen dat een vrouw ovuleert, vooral op de eerste en laatste vruchtbare dag. Volgens de gegevens van de WHO is deze methode normaal gesproken 75% effectief in het voorkomen van een zwangerschap en brengt ze grote risico’s met zich mee voor vrouwen met onregelmatige menstruatiecycli. Daarnaast wordt aanbevolen om het gebruik ervan te staken wanneer medicijnen zoals anxiolytica, antidepressiva, NSAID’s of bepaalde antibiotica worden gebruikt.

Onderbreking van geslachtsgemeenschap of coïtus interruptus

Deze methode houdt in principe in dat de penis uit de vagina wordt verwijderd vlak voor de ejaculatie om ervoor te zorgen dat het sperma niet in de vrouwelijke geslachtsdelen terechtkomt. Hoewel het een van de oudste en meest traditionele methoden is, is het slechts ongeveer 70% effectief omdat normaal gesproken vóór de laatste ejaculatie andere kleine ejaculaties plaatsvinden waardoor het moeilijk is om het juiste moment te bepalen om de penis terug te trekken.

Basale lichaamstemperatuur

Bij deze methode registreert de vrouw elke ochtend op hetzelfde tijdstip haar lichaamstemperatuur voordat ze opstaat, waarbij ze let op een verhoging van 0,2ºC tot 0,5ºC. De toename is een teken dat het lichaam eieren produceert. De effectiviteit van deze methode is ook ongeveer 70%, rekening houdend met het feit dat er externe of interne factoren zijn die kunnen leiden tot een verhoging van de lichaamstemperatuur.

Bilings of Tweedaagse Methode

Hier worden de vruchtbare dagen meestal bepaald door het observeren van het baarmoederhalsslijm. Wanneer een vrouw niet vruchtbaar is, is het slijm meestal erg dun en geelachtig van kleur. Wanneer de vruchtbaarheid optreedt, veranderen de textuur, de kleur en de hoeveelheid. Onbeschermde geslachtsgemeenschap kan na twee of drie opeenvolgende dagen worden hervat zonder abnormale vaginale afscheiding. In dit geval meldt de WHO 86% effectiviteit, maar waarschuwt dat er risico’s zijn wanneer de vrouw lijdt aan een of andere vorm van vaginale infectie.

Bekijk ook: Wat zijn de meest voorkomende redenen om een relatie te beëindigen?