Hoe de juiste zonnebrandcrème te kiezen

0
46

Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème is van vitaal belang voor de huidverzorging en voor het voorkomen van aandoeningen of ziekten zoals verschillende soorten huidkanker, met inbegrip van melanoom, te voorkomen .

Bekijk ook: Melanoom: belangrijkste risicofactoren

Zonnebrandcrème biedt bescherming tegen ultraviolette straling, die naast het veroorzaken van zonneband, vroegtijdige veroudering en veranderingen in de huidtextuur en -kleur veroorzaakt. U vindt deze in verschillende samenstellingen zoals lotions, crèmes, sprays en gels. Er is ook een grote verscheidenheid aan cosmetische producten die zonnebrandcrème bevatten. Geen enkele zonnebrandcrème blokkeert echter alle UV-stralen, dus het is altijd raadzaam om de tijd dat u aan de zon wordt blootgesteld te beperken (vooral ‘s middags), kleding te dragen die het grootste deel van de huid beschermt en de vaak aangebrachte zonnebrandcrème te vernieuwen. Bovendien raden deskundigen aan om deze tips te volgen:

Kies een breed-spectrum blokker

Lees de etiketten en selecteer altijd een zonnescherm dat zowel UVB- als UVA-stralen uitfiltert, want beide kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de huid.

SPF van 30 of meer

SPF is de zonbeschermingsfactor en hoe hoger het getal, hoe groter de bescherming tegen UVB-stralen. Bijvoorbeeld, terwijl een zonnebrandcrème met SPF 15 ongeveer 93% van de stralen filtert, filtert een met SPF 100 ongeveer 99% van de stralen.

Controleer de labels

Het kan nooit kwaad om naar de etiketten te kijken om te controleren of het gekozen product de juiste eigenschappen heeft om te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen. Enkele van de ingrediënten die zouden moeten verschijnen zijn: avobenzone (Parsol 1789), ecamsule, zinkoxide en titaniumdioxide. Bovendien moet het label “breed spectrum” worden vermeld.

Controleer de vervaldatum

Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème nog aanstaat, anders kan deze minder (of helemaal niet) effectief zijn in zijn beschermende functie.

Geeft de voorkeur aan crèmes boven sprays

Hoewel zonnebrandcrèmes net zo effectief zijn als die in een crème, zorgen deze laatste voor een grotere dekking wanneer ze worden aangebracht. Ook, als je op het strand bent, kan de wind een groot deel van de spray meenemen voordat deze je huid raakt.

Denk aan uw huidtype

Voordat u een product aanbrengt, moet u er altijd zeker van zijn dat de ingrediënten geschikt zijn voor uw huidtype. Als u een vette huid en acne heeft, moet u kiezen voor een olievrije blokker, en als uw huid gevoelig is, moet u de componenten die irritatie veroorzaken identificeren en vermijden.