Gezonde marktlijst: de meest uitgebreide gids

0
55

De tijd om je eten op de markt te brengen en bewust te kiezen is een hoeksteen van een gezondere levensstijl, maar naar de supermarkt gaan kan een uitdaging zijn voor degenen die bezig zijn met het veranderen van hun eetgewoonten.

En het is niet voor niets! Er zijn steeds meer producten in alle vormen, kleuren en texturen, waarvan vele gezond beloven te zijn en dat niet zijn.

Hoewel het leren lezen van voedingswaarde-etiketten een goede strategie is, kunt u de zaken ook vereenvoudigen door duidelijk te zijn over welke voedingsmiddelen u prioriteit moet geven (natuurlijk, heel, volkoren) en welke u zeker moet vermijden of in ieder geval moet verminderen (verwerkt en verfijnd).

Daarom hebben we een zeer complete lijst opgesteld die zeker nuttig zal zijn voor uw volgende reis naar de supermarkt.

Voedingsmiddelen die u moet prioriteren 

Eiwitrijk voedsel

  • Vlees
  • Kip
  • Rundvlees
  • Varkensvlees
  • Lamsvlees
  • Geitenvlees

Vis en zeevruchten (bij voorkeur laag kwikgehalte)

  • Zalm
  • Sardines
  • Forel
  • Garnalen
  • Tilapia
  • Ansjovis

Peulvruchten (zou je belangrijkste bron van eiwitten zijn als je vegetariër bent)

  • Bonen
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Erwten
  • Soja
  • Pinda

Kaas met een hoog eiwitgehalte (afhankelijk van uw melktolerantie)

  • Ricotta
  • Parmezaan
  • Feta
  • Verse Mozzarella
  • Pecorino

Andere

  • Eieren
  • Griekse yoghurt

Gezonde vetrijke voedingsmiddelen

  • Oliën
  • Olijfolie
  • Avocado-olie
  • Kokosnootolie

Zaden

  • Chia
  • Sesam
  • Vlaszaad
  • Pompoen
  • Zonnebloem

Droge vruchten

  • Amandelen
  • Noten
  • Cashews
  • Pecannoten
  • Macadamia
  • Hazelnoten

Andere

  • Avocado
  • Eieren
  • Boter
  • Walnootboter
  • Vette vis

Hele voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten

Volkoren granen:

  • Havermout
  • Quinoa
  • Gierst
  • Maïs
  • Boekweit
  • Volkorenbrood en pasta
  • Volkoren, gerst en rogge (alleen als u niet gevoelig bent voor gluten of coeliakie)

Gesorteerd fruit:

  • Bosvruchten (aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen…)
  • Citrusvruchten (citroen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit…)
  • Tropisch (banaan, ananas, kokosnoot, kiwi, guave…)
  • Appels, peren, kweepeer
  • Perzik, abrikoos, pruim…

Verscheidenheid aan groenten

  • Bollen (ui, knoflook, prei, sjalot…)
  • Vruchten (aubergine, paprika’s, tomaten…)
  • Wortels (radijzen, bieten, wortelen, rapen, …)
  • Pepóniden (komkommer, pompoen, courgette…)
  • Bladeren (spinazie, snijbiet, sla, witlof, kool…)
  • Ontbloeiing (artisjok, bloemkool, broccoli…)
  • Stengels (selderij, asperges, prei)
  • Knollen (aardappel, zoete aardappel, yucca…)

Groenten

  • Bonen
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Erwten
  • Pinda

Kruiden en specerijen

  • Zee- (of Himalaya) zout
  • Peper
  • Kaneel
  • Anijs
  • Kurkuma (of curry)
  • Knoflookpoeder
  • Kardemom
  • Kruidnagel
  • Gember
  • Mosterd

Kruiden

  • Basilicum
  • Munt
  • Rozemarijn
  • Venkel
  • Peterselie
  • Tijm
  • Oregano

Dranken

  • Plantaardige dranken als melkvervanger (indien intolerant): amandeldrank of kokosnootdrank.
  • Water
  • Kokoswater
  • Aromaten
  • Groene Thee
  • Koffie

Te vermijden voedingsmiddelen of producten

  • Worsten
  • Ham
  • Chorizo
  • Mortadella
  • Salami

Geraffineerde plantaardige oliën

  • Zonnebloem
  • Maïs
  • Soja

Voorgekookt voedsel

  • Bevroren Pizza
  • Bevroren soepen en bouillons
  • Bevroren hamburgers
  • Bevroren empanada’s
  • Bevroren lasagne
  • Bevroren frieten

Geraffineerde Koolhydraten

  • Wit brood
  • Koekjes
  • Snoep en kauwgom
  • Frisdranken

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here