Factoren die de gezondheid van de huid beïnvloeden

0
50
De huid is een van de grootste organen van het lichaam, het fungeert als een beschermend schild tegen micro-organismen en ondersteunt daarom de immuunafweer en is essentieel voor het behoud van de temperatuur, de vochtbalans, het tastgevoel, de productie van vitamine D, naast vele andere functies.
Omdat de huid zo’n blootliggend orgaan is, is ze echter ook kwetsbaar en gevoelig voor beschadigingen, zodat ze speciale aandacht nodig heeft.
De gezondheid en het uiterlijk van de huid wordt beïnvloed door veel verschillende externe factoren, waarvan vele onder uw controle zijn. We hebben de belangrijkste daarvan samengebracht:

Genetica

Genetica kan uw huidtype bepalen (normaal, droog, vettig, dun), maar het kan ook direct invloed hebben op verschillende huidaandoeningen. In feite worden sommige aandoeningen zoals albinisme, ichtyosis, epidermolyse bullosa en neurofibromatose vooral veroorzaakt door erfelijke factoren.
Bovendien kan de genetica invloed hebben op de manier waarop uw huid zich verdedigt tegen vrije radicalen en dus op haar intrinsieke veroudering (een onvermijdelijk fysiologisch proces dat voornamelijk genetische of metabole factoren combineert).

UV-blootstelling

UV-blootstelling is de factor die verantwoordelijk is voor het hoogste percentage van door het milieu veroorzaakte huidaandoeningen, waaronder roodheid, ontstekingen, vroegtijdige veroudering en huidkanker, de vijfde meest voorkomende vorm van kanker volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.
In feite wordt geschat dat blootstelling aan UV-stralen tot 80% van de zichtbare tekenen van veroudering van de huid kan veroorzaken, waaronder een droog uiterlijk, rimpels en verminderde pigmentatie.
Milieuvervuiling
De huid, als uw meest blootgestelde orgaan, is ongetwijfeld kwetsbaar voor omgevingsstressoren zoals luchtvervuiling, een factor waarvan is aangetoond dat hij ook een grote invloed heeft op ademhalings- en hart- en vaatziekten.
Vervuilende stoffen kunnen ontstekingsprocessen in het lichaam activeren en oxidatieve stress veroorzaken, wat de tekenen van veroudering kan versterken en de symptomen van verschillende chronische ontstekingsziekten kan verergeren. Daarnaast lijkt vervuiling ook het vochtgehalte van de huid te verminderen.

Verkeerde keuze van huidproducten

De cosmetica-industrie produceert steeds vaker producten die de oplossing beloven te zijn voor verschillende huidproblemen of aandoeningen, hoewel veel van deze producten ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn en zelfs allergische reacties kunnen veroorzaken.
Houd er ook rekening mee dat elk huidtype een andere behandeling en aanpak vereist, dus het is altijd raadzaam om naar een specialist te gaan om een meer geschikt product te kiezen voor uw huid.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen hebben een grote invloed op de gezondheid en het uiterlijk van de huid, zoals te zien is in stadia of momenten van het leven, zoals de puberteit, de menopauze en zelfs de menstruatie.
Er zijn ook enkele ziekten of aandoeningen van hormonale aard die direct van invloed zijn op de gezondheid van de huid, zoals schildklieraandoeningen, polycystisch eierstoksyndroom, hirsutisme, diabetes en Cushing’s syndroom, onder andere.

Onvoldoende rust

Voldoende en goede kwaliteit slaap is van vitaal belang voor je lichaam om te herstellen, te regenereren en te herstellen, en dit geldt natuurlijk ook voor je epidermis (huid).
Het is u waarschijnlijk opgevallen hoe een slechte nacht zich kan manifesteren in uw huid met zichtbare symptomen zoals donkere kringen en gezwollen ogen, maar onvoldoende slaap kan de gezondheid van uw huid op een diepere manier beïnvloeden.
Studies hebben aangetoond dat terugkerend slaaptekort gepaard gaat met veroudering, een verminderde barrièrefunctie van de huid en natuurlijk minder tevredenheid over het uiterlijk van de huid.

Stress

Het is normaal en onvermijdelijk om stressvolle situaties in uw dagelijks leven te ervaren, maar wanneer stress chronisch wordt (herhaaldelijk en frequent) kan het fysiologische veranderingen teweegbrengen die uw gezondheid in het algemeen negatief beïnvloeden, en dit geldt ook voor uw huid.
Het is aangetoond dat tijdens stressperiodes de permeabiliteitsbarrière van de huid wordt aangetast, evenals de integriteit en de beschermende functie van de meest oppervlakkige laag (stratum corneum). Bovendien lijkt stress te neerslaan of verschillende huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis en zelfs acne te verergeren.

Voeding

Het uiterlijk en de gezondheid van je huid is een weerspiegeling van wat er binnenin je gebeurt en zonder twijfel speelt het eten hier een fundamentele rol.
Hoewel er geen sluitend onderzoek is naar het specifieke type dieet dat u moet volgen om het uiterlijk van uw huid te verbeteren, lijken sommige voedingsmiddelen, zoals geassorteerde groenten, fruit, vis, gezonde vetten, cacao en groene thee nutritionele voordelen te bieden voor de huidverzorging.
De beste aanbeveling is echter om een evenwichtige voeding te hebben, waarbij prioriteit wordt gegeven aan natuurlijk voedsel en het verminderen van ultra-verwerkte voedingsmiddelen en suiker.

Veroudering

Veroudering is een natuurlijk en onvermijdelijk proces, dat direct van invloed is op het uiterlijk van de huid. Hoewel u zich niet kunt “ontdoen” van het ouder worden, kunt u uw levensstijl aanzienlijk verbeteren en inspelen op de beheersbare factoren die in dit artikel worden genoemd (voeding, stress, rust, blootstelling aan de zon en keuze van huidproducten) om vroegtijdige veroudering te voorkomen of een gezondere veroudering te bewerkstelligen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here