Een Vloeibaar dieet: is dit een goede optie voor gewichtsverlies?

0
69

In de zoektocht om gewicht te verliezen en er “harmonieuzer” uit te zien (en het is tussen aanhalingstekens omdat het een te relatief begrip is), nemen mensen vaak hun toevlucht tot snelle oplossingen die ernstige schade aan uw gezondheid kunnen veroorzaken. Onder de grote verscheidenheid aan diëten die momenteel op sociale netwerken en het internet in het algemeen worden gepromoot, is er een die zeer populair is geworden: het vloeibare dieet . U bent wellicht bekend met deze naam omdat dit type dieet vaak wordt aanbevolen voor patiënten die zich voorbereiden op bepaalde medische ingrepen, die net uit bepaalde operaties komen of die acute problemen hebben met betrekking tot de spijsvertering. Dit dieet, op medisch gebied, wordt slechts enkele dagen toegepast en nooit zonder toezicht van een gezondheidsprofessional. Echter, het vloeibare dieet is uit zijn context gehaald en het is nu heel gebruikelijk om websites, forums en om getuigenissen van beroemdheden die aanbevelen om alleen vloeistoffen te “eten” om gewicht te verliezen en het gewenste cijfer te bereiken. In principe stelt dit dieet voor, zoals de naam al aangeeft, om de voeding te baseren op vloeistoffen zoals smoothies, sappen, bouillons, water, thee en koffie, alles. in de veronderstelling dat ze minder calorieën leveren dan vast voedsel. Er zijn zelfs enkele extreme voorstellen op het internet die alleen maar wijzen op waterverbruik. Wat ze je echter niet vertellen op het internet en op sociale netwerken is dat dit type van dieet uiterst ontoereikend is vanuit voedingsoogpunt, omdat het inhoudt een hoge beperking van eiwit en vet wat kan leiden tot verschillende risico’s, zoals:

  • Ondervoeding of ondervoeding
  • Zwakte en vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Ontruiming
  • Duizeligheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Verhoogde vatbaarheid voor infectie en ziekte
  • Effect op de kwaliteit van het leven
  • Rebound-effect

Wat ze je ook niet vertellen is dat dit soort dieet meestal een overmaat aan suikers oplevert, vanwege de hoeveelheid fruit die uiteindelijk aan de sappen of smoothies wordt toegevoegd. En de lijst van risico’s zou kunnen blijven bestaan. Dus, ben je bereid om je gezondheid zo serieus op te offeren om een paar pond te verliezen?

Bekijk ook: Als je het ontbijt overslaat, word je dan dik?

Conclusie

Het vloeibare dieet mag zeker niet worden gebruikt om gewicht te verliezen. Het moet alleen worden uitgevoerd in specifieke gezondheidsgevallen, onder aanbeveling en strikt toezicht van een arts.

Bekijk ook: Afslankende appelazijn: waarheid of mythe?