Dysania: Heb je moeite met opstaan in de ochtend?

0
60

Heb je dat gevoel van niet uit bed willen komen ‘s morgens? Ik weet zeker dat je dat hebt, en in de meeste gevallen is het normaal, maar wanneer dit gedrag zich herhaalt kan het een teken zijn van iets ernstiger. Aangezien Dysania bekend staat als een aandoening die resulteert in chronisch onvermogen om ‘s morgens uit bed te komen . Verwar het niet met luiheid of gewone vermoeidheid. Meestal als een persoon lijdt aan Dysania, verzet zijn lichaam zich tegen het opstaan, zelfs als zijn geest wakker blijft, en hij kan uren of zelfs dagen in bed blijven. Het gevoel van angst bij het idee van opstaan kan ook een symptoom zijn van deze stoornis: de persoon ervaart een soort prikkelbaarheid als hij of zij begrijpt dat het tijd is om uit bed te komen.

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door andere ziekten of aandoeningen zoals:

  • Depressie
  • Chronische vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Stress
  • Slaapstoornissen

Bekijk ook: Leer hoe u de meest voorkomende slaapstoornissen kunt detecteren

Daarom moet uw arts, om erachter te komen of u aan dysanie lijdt, eerst een diagnose stellen van de oorzaak die dit extreme verlangen om in bed te blijven opwekt.

Mogelijke complicaties

Hoewel dysanie in de eerste plaats geen risico vormt voor uw gezondheid, kan het uw emotionele welzijn aantasten. Bij mensen met dysanie komen humeurigheid en prikkelbaarheid vaak voor, waardoor hun interpersoonlijke relaties kwetsbaarder worden. Ook op de werkplek kunnen er problemen ontstaan, omdat mensen met dysania vaak te laat zijn voor belangrijke afspraken.

Bekijk ook: Slapeloosheid: zes tips om het te bestrijden en beter te slapen.