Drie wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie voor uw welzijn

0
469

De praktijk van de meditatie wordt door velen uitgevoerd als een methode van ontspanning of gewoon als een ontsnapping uit de dagelijkse routine, echter de reikwijdte ervan is veel breder dan men gewoonlijk denkt . In een steeds chaotischer en overweldigender wereld waar populaire ziekten zoals stress en depressie aan de orde van de dag zijn, zijn de voordelen van meditatie voor de gezondheid en het welzijn van vitaal belang en van eerste noodzaak. Hieronder staan de resultaten van enkele wetenschappelijke studies die deze voordelen hebben aangetoond:

1. Meer aandacht, minder stress.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry en geleid door Carnegie Mellon University, bracht 35 werklozen met hoge niveaus van stress samen om een experiment uit te voeren om de impact van bewuste meditatie op de menselijke gezondheid aan te tonen. In het onderzoek werd een groep mensen onderwezen in bewuste meditatiepraktijken in een retraitecentrum en een andere groep beoefende een “valse” meditatie die uitsluitend gebaseerd was op ontspanning en het vermijden van zorgen.

Wat was het resultaat?

Na drie dagen en na het uitvoeren van follow-up scans, concludeerden de onderzoekers dat de bewuste meditatiegroep verhoogde activiteit vertoonde onder de delen van hun hersenen die stress-gerelateerde reacties verwerkten, evenals in gebieden die geassocieerd worden met concentratie en rust. Dit betekent dat de hersencellen in de betrokken regio’s met aandacht en controle beter samenwerken na de terugtrekking. Studiedirecteur Dr. David Creswell verwees naar bewuste meditatie als “open, ontvankelijke, niet-oordelende aandacht voor het huidige moment.

2. Wapen tegen depressie

Meditatie is een zeer effectief natuurlijk alternatief voor depressies. Dit was de conclusie van een studie uitgevoerd door de Universiteit van Exeter (UK) die gebaseerd was op Zen boeddhistische meditatietechnieken. In dit onderzoek is gekozen voor twee groepen Engelse burgers met een lange geschiedenis van depressie, de ene groep is behandeld met medicijnen en de andere met meditatie over een periode van acht weken.

Wat was het resultaat?

Aan het einde van het experiment, en na een aanzienlijke periode, werd vastgesteld dat 60% van de mensen die behandeld werden met antidepressiva terugvielen in hun ziekte, terwijl 47% van de meditatiegroep terugviel. Hieruit blijkt dat antidepressiva weliswaar effectief zijn terwijl ze worden ingenomen, maar dat ze niet langer effectief zijn wanneer de patiënt ze verlaat, waardoor hij of zij kwetsbaar is voor een terugval. Meditatie daarentegen bleek efficiënt te zijn terwijl het wordt uitgevoerd en de beoefenaars ervan zijn vrijgesteld van de afhankelijkheid van deze methode.Het succes van meditatie bij de behandeling van deze ziekte ligt volgens onderzoeksdirecteur Willem Kuyken in het feit dat “patiënten zich moeten richten op het heden in plaats van op het verleden en de toekomst. Dat geeft ze gemoedsrust.

Bekijk ook: Depressie: Soorten en symptomen van deze stille ziekte

3. Meer creativiteit

Onderzoek van de Universiteit Leiden probeerde aan te tonen dat bepaalde meditatietechnieken het creatieve denken in de mens kunnen versterken. Daartoe werd een groep van 19 personen die ervaring hadden in meditatie verzameld en gemaakt om verschillende meditatietechnieken te beoefenen.

Wat was het resultaat?

De conclusies van deze studie waren overtuigend:

  • Na het beoefenen van open meditatietechnieken (het observeren van gedachten en emoties zonder zich te richten op een specifiek object of concept), scoorden de deelnemers beter op de “divergent thinking” test, die verwijst naar het proces van het genereren van nieuwe ideeën door het verkennen van vele mogelijkheden.
    De resultaten van deze zelfde test waren significant lager na het oefenen met gesloten meditatietechnieken (concentratie op een beeld of object).
  • Ook werd geconcludeerd dat de twee soorten meditatie (open en gesloten) evenzeer betrokken waren bij het verbeteren van de stemming van de deelnemers aan het experiment.

Na analyse van deze onderzoeken en hun onthullende resultaten, kunnen we concluderen dat meditatie beschouwd moet worden als veel meer dan een methode van ontspanning, ontsnapping of afleiding. Door de bewuste en repetitieve praktijk zullen we in staat zijn om verschillende aspecten van ons bestaan in balans te brengen, wat zeker zal resulteren in een betere kwaliteit van leven.

Bekijk ook: Vijf gewoontes om je leven 10 jaar te verlengen, volgens de wetenschap