Drie veel voorkomende oorzaken van vochtophoping

0
57

Het vasthouden van vocht, ook wel oedeem genoemd, is een aandoening die optreedt als gevolg van een abnormale ophoping van vocht in de weefsels van uw lichaam.

Deze vochtophoping manifesteert zich door verschillende fysieke symptomen en komt vaker voor bij vrouwen.

Enkele van de tekenen die kunnen duiden op vochtretentie zijn:

 • Zwelling onder de huid op de benen, voeten en armen.
 • Een gevoel van zwelling in de buikstreek.
 • Huid die glimmend of uitgerekt wordt.
 • Onverklaarde gewichtstoename

Hoewel vochtretentie een veel voorkomende aandoening is, is het belangrijk om de oorzaken ervan vast te stellen om een goede behandeling te krijgen en aanpassingen in de leefstijl te maken om herhaling te voorkomen of de symptomen te verminderen.

Waarom houdt u vocht vast? 

Vloeistofretentie kan om verschillende redenen voorkomen, maar drie van de meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

1. Lang in dezelfde positie zitten 

De zwaartekracht kan ervoor zorgen dat vloeistoffen in uw lichaam kruipen en zich ophopen in het been- en voetgedeelte, wat heel gebruikelijk is tijdens lange werkdagen en ook wanneer u veel tijd doorbrengt in een vliegtuig, bus of auto.

In de meeste gevallen verdwijnt dit soort oedeem ‘s nachts, maar hier zijn enkele tips om het te voorkomen:

 • Neem tijdens uw werkdag actieve pauzes waarbij u uit uw stoel stapt, loopt en uw ledematen strekt.
 • Als u een lange reis met de auto of bus maakt, grijp dan elke gelegenheid aan om te stoppen, uit te stappen en een beetje rond te lopen.
 • Als u met het vliegtuig reist en het is ongemakkelijk om vaak op te staan, kunt u helpen door af en toe uw voeten en benen te buigen en uit te strekken. Het is ook een goed idee om je positie te veranderen wanneer je maar kunt.
 • Ook het reizen in losse kleding en het drinken van voldoende water kan zeer nuttig zijn.

2. Door hoge zoutinname en ultraverwerking 

Natrium is een essentieel mineraal voor het functioneren van uw lichaam, maar de hoge inname ervan (vooral wanneer deze gepaard gaat met een slecht waterverbruik) kan leiden tot een elektrolytische onbalans die ervoor zorgt dat uw lichaam zich vastklampt aan de bestaande watertoevoer.

Houd er rekening mee dat natrium niet gelijk is aan zout en dat vandaag de dag het grootste deel van het geconsumeerde natrium afkomstig is van ultra-verwerkte voedingsmiddelen zoals worstjes, bouillonblokjes, commerciële sauzen en ingeblikte producten.

Enkele aanbevelingen voor het matigen van de natriuminname zijn:

 • Vermijd ultra-verwerkt voedsel en geef altijd de voorkeur aan echt, natuurlijk voedsel.
 • Gebruik kruiden om extra smaak aan uw maaltijden toe te voegen zonder dat u te veel zout hoeft toe te voegen.
 • Als u producten in de supermarkt koopt, geef dan de voorkeur aan producten met minder dan 140 mg natrium per portie. U kunt dit bekijken op de voedingstabel.
 • Verbruik voldoende water gedurende de dag.

3. Voor hormonale veranderingen 

Vloeistofretentie is een veelvoorkomend premenstrueel symptoom dat juist te wijten lijkt te zijn aan de hormonale schommelingen die typisch zijn voor dit stadium. Dit is een van de redenen waarom deze aandoening juist bij vrouwen vaker voorkomt.

Daarnaast brengen andere levensfasen van een vrouw, zoals zwangerschap of premenopauze, ook hormonale veranderingen met zich mee die leiden tot vochtretentie.

In al deze gevallen heeft het vasthouden van vocht de neiging om te verdwijnen zodra het lichaam een evenwicht in zijn hormonale omgeving herstelt.

Wat zijn de andere oorzaken? 

Naast de hierboven genoemde oorzaken kan vochtretentie ook te wijten zijn aan een van de volgende redenen:

 • Bijwerkingen van sommige medicijnen, zoals die voor bloeddruk, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en oestrogeen.
 • Onderliggende ziekten zoals onder andere hartfalen, cirrose, nefropathie en chronische veneuze insufficiëntie.
 • Eiwitarme voeding.
 • Slechte nachtrust

Als u symptomen van vochtophoping heeft, raadpleeg dan uw arts zodat hij de mogelijke oorzaken kan nagaan, een diagnose kan stellen en de in uw geval aangegeven behandeling kan aangeven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here