Diabetes: Wat te eten en wat te vermijden

0
61

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam het vermogen verliest om de hoeveelheid suiker in het bloed te reguleren. Dit kan leiden tot schade aan verschillende organen en systemen s.

Daarom is het belangrijk dat mensen die aan deze ziekte lijden een adequaat dieet hebben dat de gevolgen van deze aandoening niet vergroot.

Ideaal is om een balans te vinden tussen voeding, insuline, orale medicatie en een gezonde levensstijl die ook lichamelijke activiteit omvat.

Bekijk ook: Diabetes: tekenen die u zullen helpen om het vroegtijdig te detecteren

De belangrijkste elementen in voeding bij een gezonde levensstijl zijn fruit, groenten en volle granen.

Voedingsmiddelen die goed voor je zijn:

  • Gezonde Koolhydraten (fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, vetarme zuivel)
  • Vezelrijke voedingsmiddelen (groenten, fruit, noten, peulvruchten)
  • Hart-gezonde vis
  • Goede vetten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd), waaronder: avocado, noten en olijfolie.
  • Zuivelproducten, maar zonder vet

Bekijk ook: Glycemische index van voedsel en de relatie met diabetes

Te vermijden voedingsmiddelen

Vanwege het risico dat een diabetespatiƫnt loopt op hart- en vaatziekten of cerebrovasculaire aandoeningen, moeten zij binnen hun dieet onderstaande produkten zoveel mogelijk beperken of zelfs vermijden:

  • Verzadigde vetten (vetrijke zuivelproducten, rundvlees en fastfood)
  • Transvetten (bakkerijproducten, boter en reuzel)
  • Cholesterol (vetrijk dierlijk eiwit)
  • Natrium (waarvan de belangrijkste bron gewoon zout is)
  • Enkelvoudige koolhydraten (witte rijst, wit brood)
  • Suikerdranken (cola of frisdrank)
  • Verwerkte voedingsmiddelen en verpakte snacks

Bekijk ook: Waarom zou je het eten van verwerkt vlees vermijden?

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezond, evenwichtig dieet kan helpen om de bloedsuikerspiegel aanzienlijk te controleren en complicaties die kunnen ontstaan door diabetes te voorkomen.

#OjoAlDato

  • Het volgen van deze eetrichtlijnen helpt ook om het gewicht te verminderen, dus het is een aanbevolen dieet voor iedereen.
  • Het vermijden van het hierboven genoemde type voedsel vermindert het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.