De 10 principes van intuïtieve voeding

0
63

De term intuïtief eten is erg populair geworden sinds 1995, toen diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch een boek publiceerden waarin de basisprincipes van deze “niet-dieet”-stijl van eten werden uitgelegd.

In het algemeen nodigt intuïtief eten ons uit om terug te keren naar het natuurlijke intuïtieve eten, zoals toen we nog baby’s waren. Heb je dat gemerkt? Een baby vraagt om eten als hij honger heeft en stopt gewoon als hij zich vol voelt.

Echter, hoewel het eenvoudig lijkt, is het intuïtief voeden op grote schaal verkeerd begrepen en is het vaak een excuus geworden om slecht te eten. Daarom willen we bij Viva mi Salud de basisprincipes van intuïtief eten met u delen, gewoon voor educatieve doeleinden:

1. Verwerp de dieet-mentaliteit:

De makers van intuïtief eten wijzen er nadrukkelijk op dat zolang een mens in de “cyclus” van het diëten wordt ondergedompeld, hij nooit echt kan ontdekken wat intuïtief eten is. Intuïtief eten is niet gebaseerd op regels, het tellen van calorieën of het tellen van macronutriënten. Het gaat gewoon om het eten volgens de behoeften en signalen van je lichaam.

2. Eer uw honger

De intuïtieve voedingsaanpak nodigt uit om niet langer bang te zijn voor het natuurlijke en biologische gevoel van honger, en natuurlijk om het te bevredigen wanneer dat nodig is. Volgens de makers van intuïtief eten kan het, wanneer je je natuurlijke honger negeert, “een primaire drang tot overeten teweegbrengen”.

3. Vrede sluiten met voedsel

Dit is misschien wel het belangrijkste principe van intuïtief eten, dat je uitnodigt om te stoppen met het labelen van voedsel als “goed” of “slecht” en zo de gevoelens van schuld of wroeging die vaak volgen op gewone buien te laten varen.

4. Daag de voedselpolitie uit

Dit punt nodigt u uit om die denkpatronen te veranderen die regels hebben gecreëerd over wat u wel of niet moet doen met betrekking tot uw eten, bijvoorbeeld, “het is slecht om ‘s nachts te eten”, “het is goed om te vasten”, “als vrouw mag u niet meer eten dan een man”, enz.

5. Ontdek de tevredenheidsfactor

Dit vijfde principe is een oproep om het plezier in het eten te herontdekken, iets wat veel mensen vergeten zijn omdat ze een restrictief en diep onsmakelijk dieet volgen. Volgens de makers van intuïtief eten is het voor u veel gemakkelijker om u tevreden te voelen en overeten te vermijden als u plezier aan eten beleeft.

6. Voel je volheid

Intuïtief eten gaat niet over het eten van iets en in welke hoeveelheid dan ook, en daarom nodigt dit zesde principe je uit om meer aandacht te hebben voor de signalen van je lichaam om te leren ontdekken wanneer je echt honger hebt en wanneer je er genoeg van hebt.

7. Omgaan met je emoties met vriendelijkheid

Voedsel kan geen ontsnapping of een middel worden om moeilijke en pijnlijke situaties te vermijden. Intuïtief eten nodigt u uit om de leiding te nemen over uw emoties en zachte manieren te vinden om uw problemen op te lossen zonder uw toevlucht te nemen tot voedsel.

8. Respecteer uw lichaam

Je lichaam is je voertuig, het enige voertuig dat je hebt om door dit leven te reizen, dus je moet leren om het lief te hebben, te accepteren en te respecteren, in welke fase je je ook bevindt. Dit principe van intuïtief eten nodigt u uit om het oordeel over uw lichaam te laten varen en te begrijpen dat “alle lichamen waardigheid verdienen”.

9. Beweeg en voel het verschil

Met dit principe nodigt intuïtief eten je uit om het geloof te laten varen dat lichaamsbeweging gewoon een middel is om vet te verliezen en het meer te zien als een fantastische kans om je energieniveau te verhogen en je gezondheid te verbeteren.

10. Eer uw gezondheid met zachte voeding

Alleen omdat het het 10e principe is, betekent dat niet dat het het minst belangrijk is. Hier nodigt intuïtief eten je uit om je bewust te zijn van het voedsel dat je op je bord en in je mond legt. Dit betekent niet dat je altijd perfect moet eten, maar het betekent wel dat je meestal goed moet kiezen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here