Baarmoeder Myomen (vleesbomen) : Alles wat je moet weten

0
59

Baarmoeder vleesbomen, ook bekend als myomen, zijn goedaardige tumoren die heel vaak voorkomen bij vrouwen tijdens hun vruchtbare jaren. Naar schatting heeft ongeveer 70% van de vrouwen wereldwijd uterusmyomen ontwikkeld of zal dat op een bepaald moment in hun leven doen. Hoewel de wetenschap nog niet in staat is geweest om de exacte oorzaak van vleesbomen te bepalen, wordt aangenomen dat ze worden gevormd uit één enkele voorlopercel die zich herhaaldelijk verdeelt om een vaste massa te creëren. Vleesbomen kunnen snel of langzaam groeien en kunnen zelfs op eigen kracht hun grootte behouden of krimpen.

Bekijk ook: Baarmoederhalskanker: opsporing en preventie

Symptomen

In sommige gevallen veroorzaken fibroïden geen symptomen, maar sommige veelvoorkomende waarschuwingstekens zijn:

  • Overvloedige menstruatie
  • Menstruatiepijn
  • Menstruatieperiodes van meer dan een week
  • Pijn tijdens de seks
  • bekkenbodem druk
  • Frequent plassen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Bekijk ook: Wat is kisspeptine? Het hormoon met betrekking tot seksueel verlangen

Mogelijke gevolgen van vleesbomen

Over het algemeen vormt dit type tumor geen gevaar voor de gezondheid van de vrouw en zelfs in veel gevallen zijn ze asymptomatisch. In andere gevallen kunnen vleesbomen echter ongemak en complicaties veroorzaken, zoals zwaar bloedverlies, menstruatiestoornissen en bloedarmoede. Ze worden ook in verband gebracht met bepaalde risico’s tijdens de conceptie en de zwangerschap.

Mythes en waarheden over vleesbomen

-Beïnvloeden ze het vermogen om zwanger te worden?

Vleesbomen voorkomen meestal niet dat een vrouw zwanger wordt, maar submucosale myomen kunnen onvruchtbaarheid en complicaties in verband met de conceptie veroorzaken.

-Vleesbomen veranderen in kanker?

Vleesbomen zijn goedaardige tumoren die niet geassocieerd worden met een verhoogd risico op baarmoederkanker. Heel zelden verandert een myoomin kanker.

-Alleen vrouwen in de dertig en veertig?

Elke vrouw in de vruchtbare leeftijd kan vleesbomen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om naar een dokter te gaan als u één of meer symptomen heeft.

-Om ze te verwijderen, moet je de baarmoeder verwijderen door hysterectomie?

Het is een optie, maar er zijn ook minder invasieve alternatieven. Het hangt allemaal af van de beslissing van de vrouw en de bijzonderheden van elk geval. Zelfs in sommige gevallen, wanneer myomen asymptomatisch zijn, kunnen vrouwen met hen leven en wachten tot ze krimpen met het begin van de menopauze.

Bekijk ook: Voor- en nadelen van buisligging