Astma: Belangrijke risicofactoren

0
144

Astma is een ziekte die de luchtwegen aantast en zich kan manifesteren met verstikkingsgevoelens, ademhalingsmoeilijkheden, piepende geluiden en benauwdheid op de borst. Volgens de gegevens van de WHO zijn er ongeveer 235 miljoen mensen lijden aan astma 
en het is de meest voorkomende niet-overdraagbare ziekte bij kinderen. Het hoogste sterftecijfer komt echter voor bij oudere volwassenen. Wanneer er een astma-opflakkering optreedt, raakt de bekleding van de ademhalingswegen ontstoken, waardoor de hoeveelheid lucht die erdoorheen kan gaan, wordt belemmerd en de ademhaling daardoor wordt bemoeilijkt. Hoewel astma in veel gevallen kan worden veroorzaakt door een genetische aanleg, zijn er enkele externe factoren die de kans op het ontwikkelen van astma kunnen vergroten.

Risicofactoren

  • Huisstofmijten: microscopische parasieten die in huisstof leven en die voorkomen in beddengoed, tapijten en meubels, maar ook in luchtvervuiling of huidschilfers van huisdieren.
  • Pollen: Een microscopische stof die door planten en bomen wordt verspreid en een allergie kan veroorzaken.
  • Tabaksrook: Tabaksrook bevat meer dan 250 schadelijke chemicaliën en meer dan 50 veroorzaken kanker.
  • Arbeidsmiddelen: chemische irriterende stoffen die worden gebruikt op werkplekken zoals boerderijen, schoonheidsinstituten en in de industrie.
  • Luchtvervuiling: Mensen die in sterk vervuilde stedelijke gebieden wonen, hebben meer kans om deze ziekte te ontwikkelen.
  • Geneesmiddelen – sommige geneesmiddelen zoals aspirine en andere niet-steroïde ontstekingsremmende middelen of bètablokkers
  • Klimaatveranderingen: vooral in koude en vochtige klimaten.

#Feitjes

-Het vermijden van de risicofactoren of triggers van astma is ook essentieel om de ernst ervan te verminderen.
-Medicatie en de juiste behandeling van astma stelt patiënten in staat om een goede kwaliteit van leven te hebben.
-Astma kan niet genezen worden, maar het kan wel gecontroleerd worden.

Bekijk ook:
Diabetes: tekenen die u zullen helpen om het vroeg te detecteren