Assepoesterdieet: Een populair maar zeer gevaarlijk dieet onder jongeren

0
68

In de afgelopen decennia is er een oncontroleerbare opkomst geweest van verschillende Wonder” diëten die je beloven om gewicht te verliezen en een perfect figuur te krijgen, als bij toverslag. Een van deze beroemde diëten is het zogenaamde “Cinderella Dieet” ofwel Assepoesterdieet dat, zoals de naam al aangeeft, gebaseerd is op het stereotype van Disney prinsessen. Dit dieet is viraal geworden omdat het zich over de hele wereld heeft verspreid en wordt beoefend zonder enige referentie en onder een bepaald profiel van oncontroleerbaarheid. Het is vooral populair onder de adolescentenpopulatie en wordt verondersteld afkomstig te zijn uit Azië, in het bijzonder Japan.

Bekijk ook: Orthorexia: Gevaarlijke obsessie met gezond eten

Wat is het?

Jongeren beoefenen dit dieet als een uitdaging en delen hun vooruitgang door middel van foto- en videoboodschappen op sociale netwerken. Hun doel: het bereiken van een zeer verminderde taille of “wesp” taille, zoals Assepoester. De eerste stap in het dieet is het stellen van een doel dat idealiter een body mass index (BMI) op 18 of lager zet. Hier ligt het eerste nadeel, want volgens de WHO wordt een lichaamsmassa-index onder de 18,4 als laag beschouwd en kan deze verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien mag niet worden vergeten dat de meting van de lichaamsindex niet van toepassing is op personen jonger dan 18 jaar, aangezien zij hun groei- en ontwikkelingspiek niet hebben bereikt. Deze berekeningen zijn dus niet geschikt voor kinderen of jongeren. Maar het gevaarlijkste aspect van dit dieet is dat het geen grenzen stelt aan de beperkingen, dat er geen eetstructuur is en dat het wordt gekenmerkt door een abrupte vermindering van het gegeten voedsel.

Bekijk ook: Wat is de BMI en waarom is het belangrijk om deze te meten?

Negatieve gezondheidseffecten

Abrupte uitputting van voedingsstoffen is een trigger voor lijden:

  • Aandoeningen zoals anorexia nervosa.
  • Frustratie en depressie bij het niet behalen van de gewenste resultaten.
  • Bloedarmoede.
  • Amenorroe of afwezigheid van de menstruatiecyclus.
  • Ondervoeding
  • Groeiproblemen en botproblemen.
  • Haaruitval
  • Verlies van spiermassa
  • Mentale problemen
  • Verzwakking van het immuunsysteem, wat een gevaar vormt voor elke andere aandoening.

Bekijk ook: Risico’s om in korte tijd veel gewicht te verliezen

Aanbevelingen

Voordat u met een dieet begint, moet u zich zo goed mogelijk informeren en, indien mogelijk, advies inwinnen bij voedingsdeskundigen of diëtisten. Vergeet niet dat diëten die dramatische veranderingen in een zeer korte tijd beloven, vaak riskant zijn voor je gezondheid en je emotionele balans. Als je kinderen, neefjes of jongere broers of zussen hebt, hou dan hun veranderende gedrag en eetgewoonten in de gaten. Handel naar aanleiding van eventuele verdenkingen.

Bekijk ook: Hoe identificeert u eetstoornissen?