Appelazijn goed om af te vallen: Waarheid of Mythe?

0
65

Dat het consumeren van appelazijn je kan helpen om gewicht te verliezen is een overtuiging die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, maar hoe waar is het? Voorstanders van deze theorie beweren dat dit soort azijn de eetlust helpt verminderen en de verbranding (oxidatie) van vetten versnelt. Hierdoor is de verkoop van appelazijn aanzienlijk toegenomen en besluiten steeds meer mensen om het in hun dieet op te nemen, vaak zonder enige mate van gematigdheid.

Maar is er enige echte wetenschappelijke steun voor deze theorie?

Een van de meest geciteerde studies van de voorstanders van de verhouding tussen appelazijn en gewichtsverlies is een klinische proef die in Japan met zwaarlijvige volwassenen wordt uitgevoerd, en die aantoont dat degenen die 2 eetlepels azijn per dag consumeerden, dit hebben bereikt. 1,8 kilo te verminderen in 3 maanden. Een nogal bescheiden verlies. Andere studies hebben aangetoond dat het drinken van appelazijn voor de maaltijd aanzienlijke verhogingen van de bloedglucose- en insulinepieken te vermijden . Dit zou de hongeraanvallen kunnen voorkomen die vaak voorkomen bij een sterke stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Geen van deze twee argumenten kan echter als overtuigend worden beschouwd om te bevestigen dat appelazijn afslankt, aangezien de tot nu toe uitgevoerde studies geen significant en blijvend gewichtsverlies te onthullen als gevolg van hun consumptie.

Bekijk ook: Helpt het hele voedsel je om af te vallen?

Potentiële risico’s

Hoewel een matige consumptie van appelciderazijn als veilig kan worden beschouwd, zijn er enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Overmatige consumptie van appelazijn kan de keel irriteren omdat het zeer zuur is.
  • Overtollige appelazijn kan ook leiden tot aantasting van het tandglazuur.
  • Het kan in wisselwerking staan met medicijnen en supplementen zoals diuretica en insuline.

Conclusie

Appelazijn moet niet worden beschouwd als een magische oplossing voor het gewichtsverlies. Vergeet niet dat niets veiliger en effectiever is dan een evenwichtige voeding, lichaamsbeweging en goede rust.

Bekijk ook: Helpt het drinken van koffie je om af te vallen?