Alzheimer: Vijf Gewoonten voor Preventie

0
53

Lijdend aan cognitieve stoornissen of het ontwikkelen van een of andere vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, is een van de grootste angsten van jongeren en volwassenen vandaag de dag. Volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie lijden wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen aan dementie en worden er elk jaar 10 miljoen nieuwe gevallen gemeld. Hoewel het beeld niet bemoedigend is, is er wetenschappelijk bewijs dat een gezond leven kan bijdragen aan de preventie van Alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie).

Hier zijn 5 gewoontes die je in de loop der jaren in praktijk kunt brengen om een gezonder en helderder brein te hebben.

Bekijk ook: Alzheimer: vijf tekenen om het op tijd op te sporen…

Preventiegewoonten

Houd je geest actief

Ontwikkelen en onderhouden van actieve cognitieve vaardigheden, vooral die met betrekking tot het geheugen. In feite heeft onderzoek aangetoond dat mensen met een hoger opleidingsniveau of die werken in meer cognitief veeleisende beroepen minder kans hebben om dementie te ontwikkelen.

Aërobe oefening uitvoeren

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat fysieke activiteit, en met name aërobe oefening, direct van invloed is op de hersenchemie en effectief kan zijn in het vertragen van de achteruitgang van de cognitieve functie. Deze vorm van sporten omvat onder andere wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en dansen.

Slaap goed

Onderzoekers van de prestigieuze Mayo Clinic onthulden dat vele jaren van “slechte” slaap het risico op het ontwikkelen van dementie kunnen verhogen. “Als het lichaam niet genoeg slaap krijgt, kan het bèta-amyloïde-eiwit na verloop van tijd niet meer uit de hersenen worden verwijderd. Het is ook mogelijk dat dit de accumulatie van dit abnormale eiwit verhoogt, wat op zijn beurt het risico op de ziekte van Alzheimer verhoogt,” zei Dr. Ronald Petersen.

Bekijk ook: Slapeloosheid: zes tips om het te bestrijden en beter te slapen.

Controleer uw bloeddruk

Verschillende studies hebben aangetoond dat hypertensie (of hoge bloeddruk) rechtstreeks verband houdt met cognitieve stoornissen, vooral op oudere leeftijd. In het algemeen wordt ook aanbevolen om alle factoren die verband houden met het cardiovasculaire risico onder controle te houden, zoals: cholesterol, triglyceriden en diabetes. Deze kunnen ook triggers worden voor de ziekte van Alzheimer.

Bekijk ook: Hypertensie: praktische tips voor preventie en controle

Eet een gezond dieet

Het mediterrane dieet is bijvoorbeeld gekoppeld aan een lager risico op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Dit type dieet omvat een grote verscheidenheid aan fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en vis. Naast gezonde vetten zoals olijfolie.

Bekijk ook: Vergeetachtigheid in de jeugd: een teken van toekomstige dementie?