Alles wat je moet weten over vitamine C

0
47

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die aanwezig is in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen en een sleutelrol speelt in verschillende vitale functies in uw lichaam.

Deze vitamine ondersteunt de werking van het immuunsysteem, is noodzakelijk voor de biosynthese van collageen, neemt deel aan de stofwisseling van eiwitten, verbetert de opname van niet-heemijzer en functioneert als antioxidant.

Er zijn vandaag de dag veel vitaminesupplementen beschikbaar, maar de waarheid is dat aan de dagelijkse behoefte aan deze voedingsstof gemakkelijk kan worden voldaan met een evenwichtig dieet dat voldoende groenten en fruit bevat.

Hoewel een ernstig vitamine C-tekort niet erg gebruikelijk is, is echter aangetoond dat verschillende segmenten van de bevolking (vooral in Latijns-Amerika, Afrika en Azië) minder vitamine C consumeren dan als essentieel wordt beschouwd.

Voordelen in verband met vitamine C 

Een aantal van de voordelen die zijn geassocieerd met de consumptie van vitamine C zijn als volgt:

  • Dankzij zijn antioxiderende werking voorkomt het de oxidatieve stress die in verband wordt gebracht met een grote verscheidenheid aan chronische ziekten.
  • Studies suggereren dat het een antihypertensieve werking kan hebben (verlaging van de bloeddruk)
  • Kan potentieel in het voorkomen van hyperurikemie en jicht hebben
  • Helpt de ijzeropname te verbeteren en kan dus voorkomen dat er ijzer vrijkomt, vooral bij mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen.
  • Het kan de duur van de verkoudheid verkorten en de ernst van de symptomen verbeteren.

Hoeveel vitamine C heb je nodig? 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassen mannen is 90 milligram en voor volwassen vrouwen 75 milligram. Deze aanbevelingen voor vrouwen nemen toe in geval van zwangerschap (85 mg) en in de periode van de borstvoeding (120 mg).

Bij kinderen en adolescenten variëren de bedragen naar gelang van de leeftijd, en wel als volgt:

0 tot 6 maanden: 40 mg

7 tot 12 maanden: 50 mg

1 tot 3 jaar: 15 mg

4 tot 8 jaar: 25 mg

9 tot 13 jaar: 45 mg

14 tot 18 jaar: 75 mg (mannen) en 65 mg (vrouwen)

Groepen met een risico op ontoereikendheid 

Hoewel, zoals hierboven uitgelegd, een tekort aan vitamine C niet erg vaak voorkomt, zijn er enkele risicogroepen die meer aandacht moeten besteden aan een adequate inname van deze voedingsstof. Deze omvatten hen:

  • Rokers en passieve rokers
  • Baby’s gevoed met geëvaporeerde of gekookte melk
  • Mensen met intestinale malabsorptie
  • Sommige mensen met kanker
  • Mensen met een beperkte verscheidenheid aan voedingsmiddelen
  • Patiënten met eindstadium nierziekte

Tekortkomingen 

De volgende symptomen of tekenen van een tekort komen alleen voor als de inname van vitamine C onder de 10 mg per dag komt. Dit is zeldzaam, maar kan vooral bij risicogroepen voorkomen.

Een tekort aan vitamine C leidt tot een aandoening die bekend staat als scheurbuik, en een aantal van de vroege symptomen ervan omvatten

  • Vermoeidheid en zwakte
  • Ontsteking van het tandvlees of bloedend tandvlees
  • Slechte wondgenezing
  • Gewrichtspijn
  • Depressiviteitstendens
  • Hematoom (blauwe plekken) vorming
  • Droge huid en haar

Voedsel rijk aan vitamine C 

Sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en die u kunt opnemen in uw dagelijkse dieet zijn:

  • Peper
  • Sinaasappel
  • Kiwi
  • Kersen
  • Grapefruit
  • Broccoli
  • Peterselie
  • Aardbeien
  • Spruitjes
  • Grapefruit
  • Meloen
  • Tomaat
  • Bloemkool
  • Spinazie
  • Erwten

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here