Albinisme: Dit is het leven van diegenen die geboren zijn met deze erfelijke aandoening

0
65

Albinisme is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door de vermindering of afwezigheid van pigment of kleur in het haar, de huid en de ogen van degenen die er last van hebben. Het is een zeldzame aandoening die bij naar schatting één op de 17.000 mensen voorkomt. In sommige regio’s van de wereld, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara, komt het echter vaker voor. Albinisme is erfelijk en in de meeste gevallen is het noodzakelijk dat beide ouders een albinisme gen bij zich dragen om het te kunnen manifesteren.

Bekijk ook: Fibromyalgie: symptomen en behandeling

Gevolgen van het albinisme

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft albinisme gevolgen die verder gaan dan fysieke veranderingen en die de gezondheid en de kwaliteit van het leven van degenen die het presenteren ernstig in gevaar brengen. Visuele beperking is het meest voorkomende gevolg en omvat meestal voorwaarden zoals

  • Strabisme: afwijking in de uitlijning van de ogen
  • Fotofobie: gevoeligheid voor fel licht
  • Nystagmus: onvrijwillige, repetitieve oogbeweging
  • Myopie, hyperopie en astigmatisme.
  • Phovea-hypoplasie: onvolledige ontwikkeling van het gebied van het netvlies dat verantwoordelijk is voor een duidelijk zicht.
  • Transillutie en hypopigmentatie van de iris.
  • In ernstige gevallen, juridische blindheid.

Bekijk ook: Tekenen van visuele problemen bij kinderen

Risico’s

Naast de problemen in verband met de visuele gezondheid zijn mensen met albinisme gevoeliger voor blootstelling aan de zon en hebben ze daarom meer kans om brandwonden te krijgen en vlekken te ontwikkelen. Ze hebben ook een hoger risico op huidkanker. Albino’s kunnen ook andere aandoeningen ontwikkelen zoals het Hermansky-Pudlak-syndroom, dat wordt gekenmerkt door bloedplaatjesproblemen die langdurige bloedingen en blauwe plekken in het lichaam veroorzaken.

Bekijk ook: Melanoom: belangrijkste risicofactoren

Is er een geneesmiddel voor albinisme?

Albinisme wordt voor veel specialisten niet als een ziekte beschouwd, omdat het vanaf de geboorte aanwezig is en gedurende het hele leven aanwezig blijft zonder dat er sprake is van vooruitgang. De meeste problemen in verband met het gezichtsvermogen kunnen worden gecorrigeerd of gestopt met een operatie of door het dragen van de juiste bril. Het beschermen van de huid met behulp van zonnecrèmes, crèmes en passende kleding maakt ook deel uit van het dagelijkse verzorgingsritueel voor albinomensen. Kinderen met albinisme zouden psychosociale steun moeten krijgen, omdat deze ziekte hun interpersoonlijke relaties, schoolprestaties en vermogen om zich aan te passen aan de omgeving kan beïnvloeden.