7 waarschuwingen dat er iets mis is met je schildklier

0
50

De schildklier is een vlindervormige klier ter hoogte van de keel en is verantwoordelijk voor de productie en afgifte van hormonen die essentieel zijn voor de goede werking van het lichaam. Schildklieraandoeningen komen zeer frequent voor en de meest voorkomende zijn hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie: de eerste treedt op wanneer de schildklier een verhoogde activiteit uitvoert en de hypothyreoïdie treedt op wanneer de functie onvoldoende is. Er zijn ook andere aandoeningen zoals schildklierkanker die veel gezondheidscomplicaties kunnen veroorzaken voor patiënten. Opgemerkt moet worden dat aandoeningen in verband met deze klier vaker voorkomen bij vrouwen en ook bij mensen van middelbare leeftijd, hoewel er ook jongere patiënten zijn.

Bekijk ook:
Hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie-verschillen en symptomen

Waarschuwingsborden

Sommige symptomen van schildklierproblemen kunnen worden verward met die van andere aandoeningen of ziekten. Echter, de meest voorkomende zijn:

1. Gewichtstoename of -verlies

Het is een van de meest voorkomende symptomen. Als hypothyreoïdie aanwezig is, is gewichtstoename gebruikelijk, en als hyperthyreoïdie het probleem is, is het effect om gewicht te verliezen. Veranderingen in het lichaamsgewicht treden alleen op, zonder veranderingen in dieet of oefenroutines, en zijn meestal snel en dramatisch.

2. Haaruitval

Aangezien er een hormonale verandering is, kan een van de getroffen delen uw haar zijn, dat val en droogte vertoont, vooral in de hoofdhuid. Het is ook mogelijk dat er een verdunning of verlies van haardikte optreedt, zonder aanwijsbare oorzaak.

3. Veranderingen in het uiterlijk van de huid

Bij hypothyreoïdie wordt de huid meestal droger en kan het gepaard gaan met schilfering en jeuk. Bij hyperthyoidisme ondergaat de huid ook enkele veranderingen, zoals een verhoogd gevoel van vocht, en kan ze ook gladder, dunner en zachter worden.

4. Stemmingsstoornissen

Depressie, angst, prikkelbaarheid, nervositeit, boosheid en ontmoediging zijn veelvoorkomende waarschuwingssignalen die in verband worden gebracht met schildklieraandoeningen. Irriteerbaarheid en nervositeit komen vaak voor bij hyperthyreoïdie, terwijl depressie vaker voorkomt bij hypothyreoïdie.

5. Verhoogde gevoeligheid voor warmte of koude

De schildklier beïnvloedt direct de regulatie van de lichaamstemperatuur en daarom kan elke verandering van deze klier een toename van de gevoeligheid voor kou (bij hypothyreoïdie) en warmte (bij hyperthyreoïdie) veroorzaken.

6. Veranderingen in menstruatiepatronen

Bij hypothyreoïdie kan een zware en langere bloeding optreden dan normaal, terwijl bij hyperthyreoïdie een verminderde menstruatiestroom vaker voorkomt. Problemen met de schildklier kunnen ook leiden tot onregelmatige periodes of geen periodes voor meerdere maanden.

7. Spijsverteringsproblemen

Veranderingen in de darmgewoonten kunnen ook een waarschuwingsteken zijn voor problemen met je schildklier. In sommige gevallen treedt constipatie op en in andere gevallen komen darmbewegingen vaker voor.

Lees ook:
Hashimoto, de ziekte die leidt tot hypothyreoïdie…

Let op

Schildklierproblemen hebben medische aandacht nodig. Ze kunnen leiden tot andere complicaties zoals zenuwaandoeningen, overgewicht, ondervoeding, ongewenste lichaamsveranderingen en socialisatieproblemen.

Bekijk ook:
Zes lichaamssymptomen die je uitnodigen om gewoontes te veranderen