6 voedingsmiddelen die meer suiker bevatten dan je denkt

0
51

De toegevoegde suiker of vrije suiker is een van de meest geconsumeerde stoffen ter wereld en ook een van de meest schadelijke. Overmatige inname gaat gepaard met een verhoogde neiging om te lijden aan type 2 diabetes, overgewicht, obesitas, tandbederf en hart- en vaatziekten. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen de consumptie van dit soort suiker te beperken tot minder dan 5 % van de totale calorie-inname. Veel mensen denken echter dat vrije suiker alleen aanwezig is in tafelsuiker en dat is niet het geval. Er zijn veel verwerkte voedingsmiddelen in supermarkten en winkels die grote hoeveelheden suiker hebben en vaak onopgemerkt blijven. Hier zijn enkele van de meest geconsumeerde producten die toegevoegde suiker in aanzienlijke hoeveelheden bevatten:

Magere yoghurt

Yoghurts die als gezond worden verkocht vanwege hun lage of geen vetgehalte worden meestal gemaakt met veel suiker om ze de smaak en textuur te geven die ze verliezen als het vet wordt verwijderd. Sommige van deze yoghurts kunnen tot 20 gram toegevoegde suiker bevatten, bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Pakjes vruchtensap

De populaire boxspullen die vaak in kinderlunchtrommels zitten, kunnen ook tot 20 (of meer) gram suiker bevatten. Een overdreven hoeveelheid voor een product dat als gezond wordt verkocht. Dus nee, ze zullen nooit beter zijn dan het eten van het hele fruit.

Commerciële tomatensaus

Een commerciële tomatensaus, zoals de beroemde ketchup, kan 20 gram suiker per 100 gram bevatten. Dit is dus een ander voedsel waar je rekening mee moet houden om je dagelijkse suikerinname te verhogen.

Energie dranken

Hoewel deze drankjes werden gecreëerd voor topsporters, worden ze vandaag de dag op grote schaal geconsumeerd door allerlei soorten mensen om een extra dosis energie te krijgen. Deze producten zijn echter suikerbommen. Ze kunnen tot 15 gram suiker per 100 milliliter bevatten.

Industriële bakkerij

De in industriële bakkerij- en banketbakkerijproducten aanwezige suiker kan ongeveer 50 % van de totale samenstelling uitmaken. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen, die door velen zo worden geconsumeerd en geliefd zijn, gehydrogeneerde vetten en veel calorieën.

Frisdranken

Een blikje soda van 330 milliliter kan meer dan 30 gram suiker bevatten. Bovendien bleek uit een studie van de American Heart Association dat overmatig gebruik van suikerhoudende dranken het risico op overlijden door hartaandoeningen verhoogt, vooral bij mensen boven de 45 jaar.

Lees ook:
Suiker: gevaren en aanbevelingen om het verbruik ervan te verminderen